Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25036
Назва: Гастрономічні й антропонімічні культурні константи в британському фольклорі
Інші назви: Gastronomic and anthroponymic cultural constants in british folklore
Автори: Бірковська, І.М.
Ткачук, О.І.
Колодій-Загільська, О.А.
Ключові слова: фольклор, фразеологічні одиниці, фольклорні форми, культурна константа, антропонім, гастрономічні константи, антропонімічні константи, фольклор, фразеологические единицы, фольклорные формы, культурная константа, антропоним, гастрономические константы, антропонимические константы, folklore, phraseological units, folkloric forms, cultural constant, anthroponym, gastronomic constants, anthroponymic constants
Дата публікації: 2018
Видавництво: Видавничий дім "Гельветика"
Бібліографічний опис: Гастрономічні й антропонімічні культурні константи в Британському фольклорі [Текст] / Бірковська, М. І, О. І. Ткачук, О. А. Колодій-Загільська // Закарпатські філологічні студії. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", 2018. – Т. 2№Вип. 5. – С. 33-38.
Серія/номер: Закарпатські філологічні студії. Вип.5.Том 2;
Короткий огляд (реферат): Сучасні науки, такі як фольклористика та мовознавство, демонструють зростаючий інтерес до вивчення британського фольклору. Стаття присвячена проблемі функціонування гастрономічних й антропонімічних культурних констант, які зберігаються у фольклорних текстах, зокрема у фразеологічних одиницях, казках і баладах. Зазначимо, що наявність культурних слідів у британському фольклорі є загальновизнаним фактом. Наукова новизна роботи полягає у розробленні власної методики визначення культурних констант, а також у виокремленні за її допомогою гастрономічних й антропонімічних культурних констант у британському фольклорі. Аналіз дає змогу побачити в мовних засобах втілення образів свідомості, розкриває національну ментальність, своєрідність світобачення і світовідчуття, допомагає зрозуміти національний характер, свідчить про актуальність обраної теми.
Современные науки, такие как фольклористика и языкознание, демонстрируют растущий интерес к изучению английского фольклора. Статья посвящена проблеме функционирования гастрономических и антропонимических культурных констант, которые хранятся в фольклорных текстах, в частности в фразеологических единицах, сказках и балладах. Отметим, что наличие культурных следов в британском фольклоре является общепризнанным фактом. Научная новизна работы заключается в разработке собственной методики определения культурных констант, а также в выделении с ее помощью гастрономических и антропонимических культурных констант в британском фольклоре. Анализ позволяет увидеть в языковых средствах воплощение образов сознания, раскрывает национальную ментальность, своеобразие мировоззрения и мироощущения, помогает понять национальный характер, свидетельствует об актуальности выбранной темы.
Modern sciences, such as folkloristics and linguistics, demonstrate an increased interest in studying English folklore. The article is devoted to the problem of the functioning of gastronomic and anthroponymic cultural constants, which are stored in folklore texts, particularly in phraseological units, fairy tales and ballads. It is reported, that the presence of cultu-ral traces in British folklore is a generally recognized fact. The scientific novelty of the work is in the development of its own methodology for determining cultural constants, as well as identifying gastronomic and anthroponymic cultural constants in British folklore. The analysis allows finding in the language means of the embodiment of images of consciousness, reveals the national mentality, the peculiarities of the worldview and attitude, helps to understand the national character, and indicates the topicality of the chosen topic.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25036
Розташовується у зібраннях:Закарпатські філологічні студії Випуск 5 Том 2 2018

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бірковська І.М., Ткачук О.І., Колодій-Загільська О.А..pdf269.47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.