Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25057
Title: Идея национальной свободы в прозе сохраба тахира
Other Titles: Ideas of national freedom in sohrab tahir's prose
Authors: Рзаева, Назрин Асиф кызы
Keywords: азербайджанская литература, Северный и Южный Азербайджан, движение за свободу, единый Азербайджан Романы Сухраба Тахира, азербайджанська література, Північний і Південний Азербайджан, рух за свободу, єдиний Азербайджан, романи Сухраб Тахіра, Azerbaijani literature, northern and southern Azerbaijan, freedom movement, united Azerbaijan, Sohrab Tahir’s novels
Issue Date: 2018
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Рзаева, Н. А. Идея национальной свободы в прозе Сохраба Тахира [Текст] / Н. А. Рзаева // Закарпатські філологічні студії. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", 2018. – Т. 2№Вип. 5. – С. 133-137.
Series/Report no.: Закарпатські філологічні студії. Вип.5.Том 2;
Abstract: С конца двадцатых годов нашего столетия Азербайджан стал ведущей силой в регионе, выделяясь своим динамическим развитием. Вместе с тем тоска по Родине, тоска по соплеменникам не утихала и в 1991 году. Идея единого, целостного Азербайджана и сегодня живет в сердцах и в сознании народа. Не обретя историческую реальность, эти тоска и печаль проявили себя во всех сферах жизни, но ярче всего мы это видим в литературе. Как на юге, так и на севере люди выражают свою тоску в художественных произведениях, в стихах, в прозе, и тем самым это закладывает определенные идеи в национальное самосознание. Роман Сохраба Тахира «Дважды потерянный человек» выделяется своим отношением к национальному самосознанию, к идее национальной свободы.
Із кінця двадцятих років нашого століття Азербайджан став провідною політичною силою в регіоні, виділяючись своїм динамічним розвитком. Разом із тим туга за Батьківщиною, туга за одноплемінниками не вщухала і в 1991 році. Ідея єдиного, цілісного Азербайджану і сьогодні живе в серцях і в свідомості народу. Не знайшовши історичну реальність, ці туга і печаль проявили себе у всіх сферах життя, але найбільше ми це бачимо в літературі. Як на півдні, так і на півночі люди висловлюють свою тугу в художніх творах, у віршах, у прозі, і тим самим це закладає певні ідеї в національну самосвідомість. Роман Сохраба Тахіра «Двічі втрачена людина» виділяється своїм ставленням до національної самосвідомості, до ідеї національної свободи.
Since the end of the twenties of our century, Azerbaijan has become a leading force in the region, standing out for its dynamic development. However, the longing for the Motherland and the countrymen did not subside even in 1991. The idea of a single, integral Azerbaijan today lives in the hearts and minds of the people. Without having acquired a historical reality, this melancholy and sadness has manifested itself in all spheres of life, but most clearly we see it in literature. Both in the south and in the north, people express their longing in non-fiction, verse, prose, and thereby it lays certain ideas into national identity. Sohrab Tahir’s novel, “A Man Lost Twice” stands out for his attitude to national identity and the idea of national freedom.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25057
Appears in Collections:Закарпатські філологічні студії Випуск 5 Том 2 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рзаева Назрин Асиф кызы..pdf188.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.