Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25547
Назва: Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства
Інші назви: Перспективы развития гостинично-ресторанного бизнеса в Украине в условиях глобализации мирового хозяйства
Perspectives for the development of hotel and restaurant business in Ukraine under conditions globalization of the world agriculture
Автори: Ковальчук, Т. Г.
Ключові слова: міжнародний досвід, глобалізація, готельно-ресторанний бізнес, сфера гостинності, інновації, світове господарство, международный опыт, глобализация, гостинично-ресторанный бизнес, индустрия гостеприимства, инновации, мировое хозяйство, international experience, globalization, hotel and restaurant business, sphere of hotel business, innovation, world economy
Дата публікації: 2019
Видавництво: Гельветика
Бібліографічний опис: Ковальчук, Т. Г. Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства / Т. Г. Ковальчук // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / голов. ред. М. М. Палінчак. – Ужгород, 2019. – Вип. 23, Ч. 1. – С. 126–130. – Рез. англ. – Бібліогр. : с. 129 (8 назв).
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто готельно-ресторанний бізнес як складник туристичної індустрії світової економіки, визначено основні тенденції його розвитку, звернено увагу на світові проблеми, що мали місце останнім часом на ринку готельно-ресторанних послуг, та висвітлено шляхи їх вирішення. Здійснено аналіз діяльності готельно-ресторанного бізнесу в Україні для подальшого виявлення чинників впливу на індустрію гостинності, виявлено основних конкурен- тів для великих підприємств та досліджено нові тенденції у сфері гостинності, що зорієнтовані на споживача і дають можливість закладам відповідати певним сучасним вимогам та бути конкурентоспроможними на ринку. Розглянуто міжнародний досвід популярних підприємств та переваги європейської системи, на які варто звернути особливу увагу для підвищення конкурентоспроможності українських закладів, виділено основні проблеми вітчизняного готельно-ре- торанного бізнесу, досліджено перспективи його розвитку в умовах глобалізації світового господарства.
В статье рассмотрен гостинично-ресторанный бизнес как составляющая туристической индустрии ми- ровой экономики, определены основные тенденции его развития, обращено внимание на мировые проблемы, имевшие место в последнее время на рынке гостинично-ресторанных услуг, освещены пути их решения. Осуществлен анализ де- ятельности гостинично-ресторанного бизнеса в Украине для дальнейшего выявления факторов влияния на индустрию гостеприимства, обращено внимание на основных конкурентов крупных предприятий, рассмотрены новые тенденции в индустрии гостинично-ресторанного бизнеса, ориентированные на потребителя, что дает возможность предприяти- ям соответствовать определенным современным требованиям и быть конкурентоспособными на рынке. Рассмотре- ны международный опыт популярных предприятий и преимущества европейской системы, на которые стоит обратить особое внимание для повышения конкурентоспособности украинских предприятий, выделены основные проблемы в отечественном гостинично-ресторанном бизнесе, исследованы перспективы его развития в условиях глобализации ми- рового хозяйства.
In the current circumstances, when globalization and integration processes are relevant, the world market of hotel and restaurant services has undergone a significant transformation. First of all, it is connected with the harsh conditions of survival, which involves the active introduction in the industry of hotel and restaurant technologies, scientific, technical advances and the response to the new challenges of the competitive environment. At the same time, the hotel and restaurant business is quite popular and in demand, and therefore requires improving the quality of service provision on the highest level and variety with the goal of attracting more clients and improving competitiveness. International experience shows that the path of such changes was chosen by successful institutions of hotel and restaurant business, which are ready to introduce innovations. For domestic enterprises, low innovation activity is characteristic due to high cost of investment development and the lack of adaptation of enterprises to the situation in Ukraine. The need for research is determined by a number of up-to-date factors influencing the hotel and restaurant industry and the introduction of international experience in this area, which updates the chosen topic in order to strengthen the position of domestic enterprises in the market of hotel and restaurant services in Ukraine. The article considers the hotel and restaurant business as a component of the tourism industry of the world economy, identifies the main trends of its development, draws attention to the world problems that have taken place recently in the market of hotel and restaurant services and highlights the ways of their solution. The author analyzes the activity of hotel and restaurant business in Ukraine for further identification of factors of influence on the hotel industry, identifies the main competitors for large enterprises and investigates new tendencies in the sphere of hotel business focused on the consumer and allows the institutions to meet certain modern requirements and to be competitive on the market. The international experience of popular enterprises and the advantages of the European system are considered, which should be paid special attention to increase the competitiveness of Ukrainian institutions, highlighted main problems of hotel and restaurant business in Ukraine, prospected its development in the conditions of globalization of the world economy are researched.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/25547
ISSN: 2413-9971
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 23 Частина 1 - 2019

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ковальчук Т. Г..pdf320.9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.