Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28295
Title: Класифікація гончарних печей Верхнього Потисся ( ІІІ ст. до н.е. – ІV ст. н.е.)
Authors: Мойжес, Володимир Валерійович
Keywords: Верхнє Потисся, гончарне виробництво, гончарні печі, класифікація, типи, варіанти, виробничі центри, майстерні, Верхнее Потисье, гончарное производство, классификация, гончарные печи, типы, варианты, производственные центры, мастерские, Upper Tisza Region, pottery, pottery kilns, classification, types, options, production centers, workshops
Issue Date: 2011
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Мойжес, В. В. Класифікація гончарних печей Верхнього Потисся ( ІІІ ст. до н.е. – ІV ст. н.е.) [Текст] / В. В. Мойжес // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Історія / ред. кол.: М.М. Вегеш (гол. ред.), Д.Д. Данилюк, М.В. Олашин та ін. – Ужгород : Говерла, 2011. – Вип. 26. – С. 102–108. – Бібліогр.: с. 104–106 (47 назв). – Рез.– рос., англ.
Abstract: У визначенні часу запровадження у Верхньому Потиссі виробництва кружального посуду і його розвитку важливим джерелом виступають гончарні печі, їх аналіз показав, що місцеве гончарне виробництво було засноване з проникненням носіїв патенської цивілізації, традиції яких не зникали у регіоні впродовж століть. Разом з цим, запроваджувались нові технології, що відобразилось у появі гончарних печей іншої конструкції. У пізньоримський час гончарне ремесло досягло свого апогею. Створюється ціла мережа майстерень на поселеннях, а також великі гончарні центри, що було результатом приходу у регіон римських провінційних ремісників, які разом з місцевими майстрами забезпечували потреби населення у якісному кружальному посуді.
В определении времени возникновения в Верхнем Потисье производства гончарной посуды и его развития важным источником выступают гончарные печи. Их анализ показал, что местное гончарное производство было основано с щюникновением носителей латенской цивилизации, традиции которых не исчезали в регионе на протяжении веков. Вместе с этим, внедрялись и новые технологии, что отобразилось в появлении гончарных печей другой конструкции. В позднеримское время гончарное ремесло достигло своего апогея. Создаётся целая сеть мастерских на поселениях, а также гончарные центры, что было результатом прихода в регион римских провинциальных ремесленников, которые вместе с местными мастерами обеспечивали население качественной гончарной посудой.
Pottery kilns are important source for determination of the time of introduction pottery production in Upper Tisza Region. Analysis shows that local pottery production was founded with appearance of transmitters of La Тёпе civilization who’s traditions wasn’t disappeared in region during centuries. At the same time new technologies was introduced that was reflected in appearance of kilns of new construction. Pottery production climaxed in the late Roman time. A whole network of workshop was created in settlements and big pottety centers that was the result of arrival of roman artisans who together with local masters provided the requirements of local population in high-quality pottery products.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/28295
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Історія Випуск 26 - 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КЛАСИФІКАЦІЯ ГОНЧАРНИХ ПЕЧЕЙ ВЕРХНЬОГО ПОТИССЯ.pdf489.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.