Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29049
Title: Кримінологічна характеристика торгівлі людьми, вчиненої з метою примусового втягнення в зайняття жебрацтвом
Authors: Андрушко, Андрій Васильович
Keywords: злочини проти волі, честі та гідності особи, торгівля людьми, експлуатація, примусове втягнення у зайняття жебрацтвом.
Issue Date: 2019
Publisher: Національний університет «Одеська юридична академія»
Citation: Андрушко А.В. Кримінологічна характеристика торгівлі людьми, вчиненої з метою примусового втягнення в зайняття жебрацтвом // Прикарпатський юридичний вісник. – 2019. – № 4 (29). Том 1. – С. 104–110.
Abstract: У статті на підставі аналізу доступної емпіричної бази розроблено кримінологічну характеристику торгівлі людьми, вчиненої з метою примусового втягнення у зайняття жебрацтвом. Встановлено, що примусове втягнення у зайняття жебрацтвом – третя за поширеністю (після сексуальної і трудової) форма експлуатації людини серед тих, на які законодавець вказує у ч. 1 примітки до ст. 149 КК України. При цьому підкреслюється, що кількісна різниця між зафіксованими фактами експлуатації у формі примусової праці та у формі примусового втягнення у зайняття жебрацтвом є мінімальною: 20 і 19 виявлених випадків відповідно. На підставі вивчення матеріалів 19 кримінальних проваджень розглянуто особливості особи злочинця, що вчиняє торгівлю людьми з метою примусового втягнення у зайняття жебрацтвом. Всього автором узагальнено дані, що стосуються 25 засуджених за вказане посягання. Розроблено кримінологічний портрет особи злочинця, який вчиняє торгівлю людьми з вказаною метою: це раніше не судимий чоловік, громадянин України, ромської національності, у віці 30–39 років, з низьким рівнем освіти, що ніде не працює, перебуває в офіційних чи фактичних шлюбних відносинах, якому притаманні такі негативні риси, як прагнення до наживи й забезпечення власного благополуччя будь-якою ціною, егоцентризм, цинізм, емоційна холодність, нездатність співпереживати, а також підприємливість, енергійність, цілеспрямованість, організаторські здібності, вміння переконувати інших. Проаналізовано також особливості жертв торгівлі людьми, вчиненої з метою примусового втягнення у зайняття жебрацтвом, задля чого узагальнено дані, що стосуються 49 потерпілих від вказаного посягання. Встановлено, що якщо уразливий стан жертв сексуальної і трудової експлуатації зумовлений передовсім їхнім скрутним матеріальним становищем, то уразливий стан жертв торгівлі людьми, вчиненої з метою примусового втягнення у зайняття жебрацтвом, часто пов’язаний зі специфічними факторами, зокрема з наявністю у особи інвалідності чи певної хвороби. Особливу групу потерпілих від аналізованого злочину складають діти. Зроблено висновок про те, що торгівля людьми, вчинена з метою примусового втягнення у зайняття жебрацтвом, характеризується певними особливостями порівняно з торгівлею людьми, вчиненою з метою сексуальної чи трудової експлуатації. Врахування цих особливостей є необхідною передумовою для розроблення ефективних заходів запобігання таким злочинам.
Description: DOI https://doi.org/10.32837/pyuv.v1i4(29).404
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29049
ISSN: 2305-0314
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.