Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29068
Title: Історичний аналіз законодавства України про кримінально-правовий захист охоронної діяльності
Other Titles: HISTORICAL ANALYSIS OF THE LEGISLATION OF UKRAINE ON CRIMINAL PROTECTION OF SECURITY ACTIVITIES
Authors: Сийплокі, Микола Васильович
Keywords: охоронна діяльність, правоохоронна діяльність, вартова охорона, поліцейська діяльність, відомча поліція, кримінальна відповідальність.
Issue Date: 2019
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Історичний аналіз законодавства України про кримінально-правовий захист охоронної діяльності. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2019. Вип. 58. Том 2. С. 120-124.
Series/Report no.: 58/2;С.120-124
Abstract: У статті розглядаються історичні етапи розвитку законодавства України про кримінально-правовий захист правоохоронної та державної і недержавної охоронної діяльності. Наголошується на тому, що державою у всі часи приділялася особлива увага охороні певних фізичних осіб: керівників держави, чиновників найвищої ланки, правоохоронців тощо. Вказується на те, що криміналізація суспільно небезпечних діянь, які посягають на встановлений порядок здійснення охоронної діяльності, зумовлена разом з іншими й історичними чинниками. Зазначається, що майже у всі часи існування держави нею приділялася особлива увага кримінально-правовому захисту правоохоронної, державної та недержавної охоронної діяльності. Тому криміналізація таких суспільно-небезпечних діянь,окрім інших, відповідає і історичним чинникам. Безцінний історичний досвід (як позитивний, так і негативний) у цій сфері повинен бути обов’язково урахований під час розроблення, прийняття і застосування кримінального законодавства, яке передбачає відповідальність за злочини у сфері державної і недержавної охоронної діяльності. На основі проведеного аналізу етапів розвитку законодавства України про кримінально-правовий захист охоронної діяльності зроблено висновок про необхідність подальшого пошуку шляхів удосконалення кримінально-правового захисту правоохоронної та державної і недержавної охоронної діяльності, створення єдиної, діючої державної адміністративної, кримінально-правової і кримінологічної політики, що дала б змогу ефективно здійснювати охоронні функції спеціальних суб’єктів, а також запобігання суспільно небезпечним діянням у сфері охоронної діяльності.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29068
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.