Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/2922
Title: | Координаційні сполуки Zn(II) з саліцилальгідразоном бензенової кислоти: синтез, структура, властивості та біологічна активність |
Other Titles: | Coordination compounds of Zn(II) with salicilalhydrazone of benzen acid: synthesis, structure, properties and biological activity |
Authors: | Роман, Людмила Юріївна Чундак, Степан Юрійович |
Issue Date: | 2013 |
Publisher: | Видавництво УжНУ "Говерла" |
Citation: | Роман, Л. Ю. Координаційні сполуки Zn(II) з саліцилальгідразоном бензенової кислоти: синтез, структура, властивості та біологічна активність [Текст] / Л. Ю. Роман, С. Ю. Чундак // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Хімія / ред. кол.: С.Ю. Чундак (голова), І.Є. Барчій, С.М. Сухарев, В.Г. Лендєл та ін. – Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2013. – Вип.1 (29). – С. 20–28. – Бібліогр.: с. 27–28 (24 назви). |
Series/Report no.: | Хімія; |
Description: | Coordination compounds of Zinc(II) with salicilalhydrazone of benzen acid have been synthesized from water-etanol or etanol solutions. The composition and structure were studied by the methods of element analysis, NMR and IR-spectroscopy. It was observed that Zinc salicilalhydrazon of benzen acid is crystallizing in amidohydrazone form at pH=4-5 and in deprotonated hydrazon-α- oxiazone form at pH=8-8.5. The bacteriocidal Pseudomonas aeruginosa activity of investigated complex to strains of microorganisms and bacteriostatic to Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Bacillus subtilis і Sarcina flava was found. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/2922 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Хімія Випуск 1(29) - 2013 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
КООРДИНАЦІЙНІ СПОЛУКИ Zn(ІІ) З САЛІЦИЛАЛЬГІДРАЗОНОМ.pdf | 292.21 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.