Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29380
Title: Політико-правові засади державно-церковних відносин у Польщі
Authors: Палінчак, Микола Михайлович
Шуба, Олексій Васильович
Keywords: державно-церковні відносини, Польща, церква, релігійні організації, релігійна політика, релігійність, Ватикан, конкордат.
Issue Date: 2017
Citation: Палінчак М.М., Шуба О.В. Політико-правові засади державно-церковних відносин у Польщі. Політико-правові засади державно-церковних відносин у Польщі //Суспільно-політичні процеси. Науково-популярне видання ГО "Академія політичних наук". - К., 2017. Вип. 2-3 (6-7). - С. 268-282.
Abstract: У статті здійснюється аналіз законодавства Польщі з питань релігії і церкви, розкриваються політичні та правові засади державно-церковних відносин, показуються їх особливості. Досліджується становище релігії і церкви на різних етапах польської історії, виявляються тенденції розвитку релігійних процесів. Доводиться, що католицька релігія в Польщі глибоко вкоренилася в свідомість польського народу, його культуру, звичаї і традиції, відігравала важливу роль у становленні держави і нації, збереженні національної самобутності. У Польщі система державно-церковних відносин та міжконфесійних відносин на різних етапах її історії зазнавала змін. Церква нерідко брала участь у політичній боротьбі в Польщі, виступала на боці політичної опозиції. На основі аналізу соціологічних досліджень робиться висновок про наявність секуляризаційних тенденцій у польському суспільстві, які виявляються у зниженні релігійності, послабленні впливу релігії та церкви на повсякденне життя польського населення, поступовій втраті індивідуального і суспільного інтересу та довіри до релігії і церкви. Залежно від державної релігійної політики, характеру державно-церковних відносин вплив церкви на суспільне та політичне життя Польщі то посилювався, то послаблювався, але ніколи не припинявся. Нині, як і раніше, церква залишається в Польщі важливим і впливовим суспільно-політичним інститутом. Робиться висновок щодо можливості використання в Україні польського досвіду політико-правового регулювання державно-церковних та міжконфесійних відносин.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29380
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародної політики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pubpolpr_2017_2-3_16.pdf628.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.