Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29460
Title: Спеціально-кримінологічні заходи запобігання торгівлі людьми
Authors: Андрушко, Андрій Васильович
Keywords: злочини проти волі, честі та гідності особи, торгівля людьми, спеціально-кримінологічне запобігання злочинам, жертва злочину.
Issue Date: 2019
Publisher: Науково-дослідний інститут публічного права
Citation: Андрушко А.В. Спеціально-кримінологічні заходи запобігання торгівлі людьми // Науковий вісник публічного та приватного права. – 2019. – Вип. 5. Том 1. – С. 210–216.
Abstract: У статті проаналізовано спеціально-кримінологічні заходи запобігання торгівлі людьми. Вказані заходи класифіковано на інформаційно-аналітичні (систематичний збір та аналіз інформації про стан і тенденції розглядуваних злочинів), просвітницькі (інформування населення про небезпечні ситуації, пов’язані з ризиком опинитися у ситуації торгівлі людьми, акцентування на конкретних рекомендаціях про те, як не стати жертвою даного злочину, просвітницька діяльність серед населення, спрямована на зміну ставлення до жертв торгівлі людьми у суспільстві, тощо), правові (удосконалення Закону України «Про протидію торгівлі людьми», кримінального законодавства, спрямованого на протидію таким посяганням, а також практики його застосування, подолання надмірної м’якості судової репресії при призначенні покарання за цей злочин), організаційно-управлінські (підвищення професійного рівня працівників правоохоронних органів, вдосконалення взаємодії правоохоронних органів та інститутів громадянського суспільства, державний захист і реабілітація жертв торгівлі людьми тощо), політичні (активізація діяльності, спрямованої на укладення міждержавних угод про співробітництво у сфері протидії торгівлі людьми). Підкреслюється важливість віктимологічної профілактики торгівлі людьми. Необхідно працювати з «групою ризику», тобто з особами, які в силу різних життєвих обставин є потенційними жертвами цього злочину, здійснювати індивідуальний вплив на них, надавати їм конкретну допомогу. Відзначається, що своєчасне й точне виявлення тих, хто входить в групу ризику втягнення в торгівлю людьми, є запорукою успішності запобігання таким злочинам. Одним із напрямів запобігання торгівлі людьми, вчиненої з метою сексуальної експлуатації, є мінімізація такого суспільного явища як проституція. Підкреслюється, що діяльність правоохоронних органів має бути спрямована передовсім на виявлення осіб, яких примусили до зайняття проституцією, з наступним встановленням винних у такому злочині осіб. Зроблено висновок про те, що торгівля людьми є складним і багатоаспектним явищем, яке вимагає системного реагування як на загальносоціальному, так і на спеціально-кримінологічному рівні. Підкреслюється перспективність спеціально-кримінологічних заходів запобігання торгівлі людьми, які, за умови належного фінансування та державної підтримки, можуть дати вагомі позитивні результати.
Description: DOI https://doi.org/10.32844/2618-1258.2019.5-1.37
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29460
ISSN: 2618-1258
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.