Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29568
Title: Показники кардіоритмографії у практично здорових осіб у положенні лежачи та проведенні ортостатичної проби в режимах спокою та при “повному диханні”
Authors: Щобак, О. І.
Заячук, Ілля Петрович
Цяпець, Г. Б.
Keywords: варіабельність серцевого ритму, автономна нервова система, нейрогуморальна регуляція, спектральний аналіз, ортостатична проба, повне дихання за К.Ніші
Issue Date: 2009
Publisher: Вид-во " Говерла"
Citation: Щобак, О. І. Показники кардіоритмографії у практично здорових осіб у положенні лежачи та проведенні ортостатичної проби в режимах спокою та при “повному диханні” [Текст] / О. І. Щобак, І. П. Заячук, Г. Б. Цяпець // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Медицина / відп. ред. В.І. Русин. – Ужгород : УжНУ, 2009. – Вип. 35. – С. 96–98. – Бібліогр.: с. 98 (5 назв). – Рез.– англ.
Abstract: Метою дослідження було з’ясування інформативних показників нейрогуморальної регуляції при спокій- ному диханні і так званій методиці енергетичного дихання, викладеними в лекціях К.Ніші. Згідно з даними цих по- ложень у більшості людей сьогодні неправильно працює діафрагма, а то і зовсім не працює. Методика енергетичного дихання, викладена в лекціях К.Ніші допомагає набути друге дихання, відчути себе бадьорим, енергійним, здоровим. Паралельно визначалися статистичні та спектральні показники серцевого ритму в стані спокою та при проведенні методики К.Ніші. Доведено, що як у стані спокою, так і при ортопробі при повному диханні підвищуються показни- ки варіабельності серцевого ритму, часто виникає ваготонія, знижується індекс напруження серцевого ритму, що має позитивне значення для організму, тобто мінімізується напруження регуляторних систем організму в забезпеченні його гомеостазу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29568
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 35 - 2009



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.