Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29744
Title: Поширеність факторів ризику виникнення хелікобактер пілорі у хворих із цукровим діабетом ІІ типу
Other Titles: Prevalence of helicobacter pyloririsk factors in patients with diabetes mellitus 2 type
Authors: Сірчак, Єлизавета Степанівна
Keywords: цукровий діабет 2 типу, хронічний гастрит, хелікобактер пілорі, фактори ризик
Issue Date: 2018
Publisher: ТОВ "Поліграфцентр "Ліра"
Citation: Сірчак, Є. С. Поширеність факторів ризику виникнення хелікобактер пілорі у хворих із цукровим діабетом ІІ типу [Текст] / Є. С. Сірчак, С. В. Пацкун // Науковий вісник Ужгородського університету. – Ужгород : ПП "Ліра", 2018. – №Вип. 1(57). – С. 98–104.
Series/Report no.: Медицина;Випуск 1(57)
Abstract: Вступ. Куріння цигарок викликає різні хвороби, включаючи серцево-судинні захворювання, захворювання ле- генів та злоякісні новоутворення. Також куріння пов’язано з захворюваннями верхніх відділів шлунково- кишкового тракту. Мета дослідження. Оцінити ступінь поширення факторів ризику інфікування хелікобактер пілорі у хворих на цукровий діабет ІІ типу. Матеріали та методи. Обстежено 48 пацієнтів, вік яких коливався в межах від 45 до 63 років. У всіх пацієнтів діагностовано цукровий діабет ІІ типу. Також всі обстежені хворі мали скарги з боку органів травлення (печія, від- рижка кислим, важкість та біль в епігастрії). Всім пацієнтам проведено фіброгастроезофагодуоденоскопію з приці- льною біопсією, визначення ступеня обсіменіння НР. Сформовано дві групи пацієнтів в залежності від інфікування хелікобактер пілорі. В І групу увійшло 18 (37,5 %) осіб, які були хелікобактерпілорі негативними, а другу групу сфо- рмовано з 30 (62,5%) хворих– хелікобактерпілорі позитивних з ЦД ІІ типу. Результати досліджень та їх обговорення. Отримані результати вказують на залежність між ступенем обсіме- ніння гелікобактер пілорі та кількістю цигарок. Так, високий ступінь обсіменіння (більше 50 бактерій в полі зору) спостерігався у 66,7 % хворих, котрі курять більше 10 цигарок в день. Нами було також виявлено достовірну різницю між ступенем обсіменіння НР у пацієнтів ІІ групи та кількістю вживаного алкоголю. Так, серед хворих, які вживали до 50 грам алкоголю на тиждень, 28,6% мали високий ступінь обсіменіння. Щодо пацієнтів, які вживали більше 50 грам алкоголю на тиждень, у 87,5 % хворих виявлено високий ступінь обсіменіння. Тож встановлено достовірну різницю між ступенем обсіменіння у пацієнтів ІІ групи та кількістю вживаної кави. Так, серед хворих, які вживали більше 2 чашок кави щодня, виявлено високий ступінь обсіменіння у 85,0 %. Висновки. У хворих на ЦД ІІ типу спостерігається висока частота інфікування НР (62,5%). Факторами ризику інфікування гелікобактер пілорі у хворих з цукровим діабетом ІІ типу є куріння, вживання алкоголю та надмірне зловживання кавою. Виявлено зв’язок між кількістю викурених цигарок, кількістю випитого алкоголю та кофеїну і ступенем обсіменіння шлунка гелікобактер пілорі. Ключові слова: цукровий діабет 2 типу, хронічний гастрит, хелікобактер пілорі, фактори ризик
Smoking of cigarettes causes various diseases, including cardiovascular diseases, lung disease and malignant neoplasia. Also, smoking is associated with diseases of the upper gastrointestinal tract. The purpose of the study is to estimate the prevalence of the helicobacter pylori (HP) risk factors in patients with type 2 diabetes mellitus (DM). Materials and methods. We examined 48 patients whose age ranged from 45 to 63 years. All types of patients have DM 2 type. Also, all examined patients had complaints of the digestive system (liver, bloating, acidity, and pain in the epigastrium). All patients undergo fibrogastroduodenoscopy with a target biopsy, determining the degree of HP seeding. Two groups of patients were formed, depending on the presence of the helicobacter pylori. Group I included 18 (37.5%) persons who were HP negative, and the II group consisted of 30 (62.5%) patients– HP positive with type 2 DM. Results. The obtained results indicate the relationship between the degree of HP seeding and the number of cigarettes. Thus, a high degree of seeding (more than 50 bacteria in the field of vision) is observed in 66.7% of patients, who smokes more than 10 cigarettes per day.We also found a significant difference between the degree of HP seeding in group II patients and the amount of alcohol consumed. So, among patients who consumed up to 50 grams of alcohol per week, 28.6% had a high degree of seeding. As for patients who consumed more than 50 grams of alcohol per week, 87.5% of patients showed a high degree of seeding.There is also a significant difference between the degree of seeding in group II patients and the amount of coffee consumed. So, among patients who consumed more than 2 cups of coffee every day, a high degree of seeding is detected in 85.0%. Conclusion.In patients with type 2 DM, a high prevalence of HP (62.5%) is observed. The risk factors for HP infection in patients with type 2 DM are smoking, alcohol and excessive coffee consumption. The connection between the number of cigarettes, the amount of alcohol and caffeine, and the degree of stomach seeding by HP have been observed. Key words: diabetes mellitus type 2, chronic gastritis, helicobacter pylori, risk factors
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29744
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 1 (57) - 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сірчак Є.С. поширеність факторів.pdf361 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.