Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30830
Title: Лікування атопічного хейліту у підлітків з зубощелепними аномаліями
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Горзов, Людмила Федорівна
Білищук, Любов Миколаївна
Зомбор, Катерина Володимирівна
Ратушний, Руслан Ігорович
Keywords: зубощелепні аномалії, атопічний хеліт, мазь, діти, dentoalveolar anomalies, ointment, atopic chelitis, children
Issue Date: 2020
Publisher: Україна. Здоров’я нації
Citation: Мельник В.С., Горзов Л.Ф., Білищук Л.М., Зомбор К.В., Ратушний Р.І. Лікування атопічного хейліту у підлітків з зубощелепними аномаліями. Україна. Здоров’я нації 2020. № 2 (59), С.146-149.
Abstract: Мета дослідження – розробка та впровадження в практику мазі для лікування атопічного хейліту у підлітків з зубощелепними аномаліями.Матеріали та методи. Проведено стоматологічне обстеження 139 підлітків у віці від 12 до 15 років. З них 67 юнаків і 72 дівчат. Визначали поширеність зубощелепних аномалій та потребу в їх лікуванні, поширеність захворювань червоної облямівки губ. Результати. В результаті проведеного обстеження поширеність захворювань губ діагностували у 23,8%, а прикушення щік виявили у 3,9% підлітків. Атопічний хейліт діагностували досить часто - 13,4% обстежених, метеорологічний хейліт 9,8%, у 2,9% дітей старшого віку реєстрували хронічні тріщини губ і у 0,7% були зареєстровані папіломи, ретенційні кісти, тріщини кутів рота. Пацієнти, в яких діагностували зубощелепні аномалії та атопічний хейліт скаржилися на сухість і печіння губ, біль при відкриванні рота, розмові, прийомі їжі, шкіра в кутах рота була набрякла, покрита лусочками, гіперемована, мали місце тріщини. Розроблена та апробована мазь для лікування атопічного хейліту, до складу якої входила настоянка лікарських рослин в якості активної речовини та вазелін-ланолінова суміш (8:2) в якості основи. Висновки. Вивчення поширеності зубощелепних аномалій, потребу в їх лікуванні, поширеності хейлітів у підлітків привело до розробки мазі для лікування атопічного хейліту у пацієнтів з зубощелепними аномаліями, що складається з лікарських рослин в якості активної речовини та вазелін-ланолінова суміш (8:2) в якості основи, яка має виражену антимікробну, ранозагоювальну і кератопластичну дію, а також сприяє скороченню термінів лікування.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/30830
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УКРАЇНА. ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ. 2020. № 2 (59).pdf277.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.