Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31076
Title: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД БАСЕЙНОВОГО УПРАВЛІННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИ
Other Titles: Foreign experience of the basin water management
Authors: Пересоляк, Владислав Юрійович
Ступень, Михайло Григорович
Радомський, Степан Степанович
Ступень, Роман Михайлович
Keywords: система басейнового управління, план управління річковим басейном, екологічні проблеми, оцінка стану водозбору.
Issue Date: 2020
Publisher: Львівський національний аграрний університет м. Дубляни:
Citation: Пересоляк В. Радомський С.Ступень.М.,Ступень Р. "ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД БАСЕЙНОВОГО УПРАВЛІННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИННЯ "
Series/Report no.: АГРАРНА ЕКОНОМІКА, 2020, Т. 13, № 1-2;
Abstract: Визначено, що система державного управління в галузі охорони вод потребує невідкладного реформування у напрямі переходу до інтегрованого управління водними ресурсами. З цією метою розкрито сутність системи басейнового управління водними ресурсами на основі закордонного досвіду. Наголошено, що вона становить собою ґрунтовний підхід до вживання запобіжних заходів комплексного відновлення на пріоритетних водозборах і складається з оцінки стану водозборів розвідувального характеру на рівні державних господарств, комплексних заходів з поліпшення стану на пріоритетних водозборах, перевірки та моніторингу зміни класу стану водозбору, а також зведення та групування даних про виконання програми для загальнодержавного звітування. Стан водозбору характеризують наявні фізико-біологічні характеристики і процеси, що впливають на гідрологічні функції та характеристики ґрунту, необхідні для підтримки водної екосистеми. Оцінку стану водозбору виконують на основі опису в термінах дискретних категорій, які відображають стан життєздатності чи цілісності за трьома класами високої, помірної чи низької оцінки з геоморфологічної, гідрологічної та біотичної цілісності порівняно з його природним станом. Систему басейнового управління представлено як циклічний процес, що охоплює шість кроків: класифікацію стану водозборів; визначення пріоритетних водозборів, що підлягають відновленню; реалізацію низки послідовних проєктів на пріоритетних водозборах; відстеження результатів роботи для контролю ефективності програми; контроль за виконанням проєктів та відстеження процесів покращання стану водозборів чи водних потоків. Розглянуто принципи і цілі басейнового управління водними ресурсами та засоби, за допомогою яких можна їх досягти. Проаналізовано досвід США у зазначеній сфері та перспективи впровадження його в Україні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31076
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри землевпорядкування та кадастру

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД БАСЕЙНОВОГО УПРАВЛІННЯ.pdf594.39 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.