Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31288
Title: Методологічні засади побудови інтегративних курсів правознавства для молодших школярів
Authors: Попадич, Олена Олександрівна
Keywords: методологічні засади, правові знання, інтеграція, система, молодші школярі, факультативні курси, інтегративні курси
Issue Date: 2019
Publisher: Херсон: КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»
Citation: Педагогічний альманах: збірник наукових праць / редкол. В. В. Кузьменко (голова) та ін. – Херсон: КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», 2019. Випуск 44. – С. 65-72.
Abstract: У статті обґрунтовано доцільність інтегративних курсів правознавства як дієвий засіб навчання та виховання молодших школярів. Доведено доцільність впровадження інтегративних курсів правознавства як системи, що висвітлює різні аспекти правових знань. Розроблено відповідні методологічні засади (обґрунтування наукової підстави інтеграції; забезпечення логічного розвитку змісту знань у курсі; інтеграція правових знань зі знаннями з інших дисциплін; використання інтегрованих форм і методів навчання відповідно; виникнення нової якості системних правових знань у процесі інтеграції; передбачення диференціації знань з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів). Пропонується відкрита система, що розгортається по вертикалі (інтегративні курси за роками навчання) та по горизонталі (інтегративні курси за тематикою). Новизна пропонованої системи полягає у тому, що вперше пропонується не один курс, що містить правознавчі знання, а розгорнута система, що передбачає: можливість вибору курсу за віком учнів (вертикальна складова, розрахована на чотири роки навчання у початковій школі) та за інтересами (горизонтальна складова, що висвітлює різні аспекти правових знань). В основі системи лежить інваріантний міні-курс, який містить найважливіші правові знання для молодших школярів і є вихідною платформою для вивчення всіх інших курсів, які входять у розроблену систему. Обґрунтовано зміст базового інтегративного курсу та показано його зв’язки з варіативними курсами системи. Показана перспектива формування курсу правознавства для молодших школярів як самостійного навчального предмета, що містить найважливіші правові знання, адаптовані до віку учнів. Запропоновано використання комплексу інноваційних форм, методів та засобів навчання, які забезпечують мотивацію вивчення пропонованих курсів. акцентовано увагу на тісному взаємозв’язку правових знань молодших школярів з навчальним матеріалом інших дисциплін.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31288
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Попадич стаття Херсон (Педагогічний альманах).pdf460.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.