Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31499
Title: Надзвичайні природні явища та процеси в Закарпатській області
Other Titles: EXTRAORDINARY NATURAL PHENOMENA AND PROCESSES IN THE TRANSCARPATHIAN REGION
Authors: Качмар, Наталія Іванівна
Поп, Степан Степанович
Keywords: Надзвичайні природні явища, Закарпатська область, геологічно небезпечні явища, паводки Закарпаття, зсувні процеси Карпат.
Issue Date: 7-May-2019
Publisher: Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка
Citation: 1.Поп С.С., Качмар Н.І., Надзвичайні природні явища та процеси в Закарпатській області. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 25-річчю відкриття спеціальності «Екологія» у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. 7-8 травня 2019, Тернопіль. С 49-53.
Abstract: Розглянуто фізико-географічні явища та процеси, а також частоту їх повторюваності на території Закарпаття. Зазначено, що Закарпатська область є вразливим регіоном щодо перебігу несприятливих природних явищ та процесів через фізико-географічні особливості її території та кліматичні умови.
Description: Вивчення надзвичайних природних явищ та процесів є важливою передумовою для їх прогнозування та напрацювання заходів щодо мінімізації можливих негативних наслідків від їх руйнівної дії. В умовах гірського рельєфу, який переважає в Закарпатській області, фізико-географічні показники її території є важливим індикатором прояву та перебігу метеорологічних, геологічних і гідрологічних процесів. Дослідженнями в цій галузі раніше займались І. Калуцький, С. Перехрест, В. Бабіченко, а в останні роки - А.А. Омельченко, Калинич.І.В., Н.М. Горішина та інші. Мета даної роботи - проаналізувати географічне поширення, перебіг і повторюваність надзвичайних природних явищ на території Закарпаття та відзначити можливі заходи щодо зменшення їх негативного впливу на довкілля та господарство області.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31499
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної географії та раціонального природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pop Stepan Kachmar Nataliya.docx103.05 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.