Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31624
Title: Ефективність нетрадиційних методик як складника здоров’язбережувальних технологій у гастроентерології
Other Titles: Effectiveness of unorthodox methods as a component of health saving technologies in gastroenterology
Authors: Мальцева, Ольга Борисівна
Ревес, Марія Василівна
Мелега, Ксенія Петрівна
Гомонай, Марія Василівна
Keywords: виразкова хвороба, хронічний холецистит, нетрадиційні методи оздоровлення, інноваційна діяльність медичних працівників, здоров’язбережувальна діяльність пацієнта
Issue Date: 2020
Citation: Мальцева О.Б., Ревес М.В., Мелега К.П., Гомонай М.В. Ефективність нетрадиційних методик як складника здоров’язбережувальних технологій у гастроентерології. Інноваційна педагогіка. 2020. Випуск 22. Т. 4. – С. 51-54.
Abstract: Стаття присвячена одній з актуальних проблем – підвищенню ефективності використання методик здоров’язбереження для хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічний холецистит. Зокрема, розкриваються сутність і необхідність самоорганізованої діяльності пацієнтів для покращення стану здоров’я.Основна увага зосереджується на структурних компонентах (організаційний, комунікативний) програми оздоровлення для хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічний холецистит. Спільній роботі науковців, лікарів практичної медицини, пацієнтів.Обстеження проводилось серед 54 хворих працездатного віку. Усі хворі перебували у фазі неповної ремісії захворювання, пройшли співбесіду і погодились на обстеження, з наступним виконанням запропонованих їм практичних рекомендацій. Для вирішення поставлених завдань були проведені стан-дартні обстеження (виявлення основних скарг, збір анамнезу хвороби, анамнезу життя; встановлення головних клінічних показників хвороби, специфічних клінічних симптомів; вивчення лабораторних, функці-ональних, інструментальних показників). Під час надходження всі хворі на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки за важкістю та перебігом хвороби, тобто комплексом клінічних, лабораторних, функціональних показників, були приблизно однаковими. Скаржились на періодичну, помірно виражену (невиразного характеру) болючість у зонах, характерних для основного захворювання.Комплекс оздоровлення передбачав дієтотерапію, фітотерапію, лікувальну фізичну культуру. Наприкінці курсу оздоровлення зазначено значні позитивні змінисуб’єктивних і об’єктивних показників у 27 (87%) хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, 13 (86%) хворих на хронічний холецистит. Помірне покращення загального стану та самопочуття загалом спостерігалося в шести пацієнтів (неповне виконання рекомендацій у звя’зку з ненормованим робочим днем, робота в нічні зміни, періодичні стресові ситуації).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/31624
ISSN: 2663-6085 (Print), 2663-6093 (Online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри основ медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мальцева_Мелега_Інновац педагогіка_2020.pdf183.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.