Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32394
Title: Фінансова підтримка бізнесу: банківський сектор vs «коронавірусна» криза.
Other Titles: FINANCIAL BUSINESS SUPPORT: BANKING SECTOR VS "CORONAVIRUS" CRISIS
Authors: Варцаба, Віра Іванівна
Чубарь, Оксана Геннадіївна
Огородник, Валерія Олегівна
Keywords: Фінансово-кредитна підтримка бізнесу, Ключові слова: «коронавірусна» криза, обмежувальні заходи, фінансово-кредитна підтримка, бізнес, банківський сектор.
Issue Date: 2020
Publisher: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Журнал "Актуальні проблеми розвитку економіки регіону"
Citation: Варцаба В.І., Чубарь О.Г., Огородник В.О. Фінансова підтримка бізнесу: банківський сектор vs «коронавірусна» криза. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2020, Вип.16. Т.1, С. 47-58.
Abstract: Негативні наслідки, породжені обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, призвели до відчутного зниження ділової активності по всьому світу та виявили неготовність владних кіл до швидкого розв’язання питань такого масштабу. Метою даної публікації є дослідження можливостей надання фінансово-кредитної підтримки бізнесу за умов протидії «коронавірусній» кризі, що охопила весь світ і не оминула Україну. У статті проаналізовано обсяги фінансових результатів бізнес-структур у 2020 році та встановлено, що збитки перевищили відповідні показники минулого року більш ніж втричі, а обсяг одержаних прибутків на 10% менший минулорічного показника. Також виявлено, що «коронавірусна» криза суттєво вплинула на економічні настрої українців, що проявилося у зниженні кожного компоненту індикатора економічних настроїв та індикатора споживчої впевненості. Хоча органами державної влади запроваджуються певні антикризові заходи, авторами даного дослідження встановлено, що задекларовані форми державного стимулювання суб’єктів підприємництва та обсяги фінансово-кредитної підтримки не в змозі суттєво вплинути на стабілізацію ситуації, а можуть лише пом’якшити та згладити негативні тенденції. У статті висвітлено окремі тенденції та особливості реалізації Програми «Доступні кредити 5-7-9%», за результатами чого зроблено висновок про антикризовий, а не інвестиційний, характер структури кредитів цієї програми, оскільки близько 80% кредитів спрямовуються на рефінансування існуючих заборгованостей. Практична значущість проведеного дослідження полягає в тому, що як важіль подолання економічних наслідків, спричинених обмежувальними заходами, та стимулювання подальшого економічного зростання автори пропонують інтенсифікацію роботи банківського сектора, розширення програм пільгового кредитування за участі держави, метою яких має стати стимулювання фінансово-економічної активності через підтримку малого та середнього бізнесу, який відіграє ключову роль в економіці України.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32394
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фінансів і банківської справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття 20.pdfСтаття Фінансова підтримка бізнесу570.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.