Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32428
Title: Компетенція місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва
Other Titles: -
Authors: Фетько, Юлія Іванівна
Keywords: Конституційне та муніципальне право, компетенція, місцеві державні адміністрації, міжнародне співробітництво, транскордонне співробітництво, угоди про транскордонне співробітництво
Issue Date: 2020
Publisher: Видавничий дім «Гельветика» 2020
Citation: Фетько Ю.І. Компетенція місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 2. С. 79-82.
Series/Report no.: № 3/2020;С. 79-82.
Abstract: Закріплення за місцевими державними адміністраціями компетенції у сфері транскордонного співробітництва є однин із способів державного регулювання їх дій, організації і впорядкування їх діяльності яка дозволяє визначити як та у котрій мірі вони можуть виконувати свою роль у відповідній сфері. У даній статті проаналізовано та простежено еволюцію закріплення на законодавчому рівні компетенції місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва. Поява та нормативне закріплення компетенції місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва пов’язана із положеннями Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями та Додаткових протоколів до неї. Компетенція місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва визначена нормами Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про транскордонне співробітництво». Заходи транскордонного співробітництва місцеві державні адміністрації можуть здійснювати при реалізації повноважень передбачених пунктами статті 26 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Також, заходи транскордонного співробітництва при реалізації повноважень, котрі передбачені пунктами статті 7 Закону України «Про транскордонне співробітництво». Компетенція місцевих державних адміністрацій у сфері транскордонного співробітництва, складає сукупність предметів відання та повноважень місцевих державних адміністрацій та їх посадових осіб, які встановлені нормами Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про транскордонне співробітництво». Місцеві державні адміністрації можуть укладати угоди про транскордонне співробітництво із відповідним органом влади сусідньої держави у таких сферах, як екологічна, економічна, культурна і культурно-освітня, наукова, науково-технічна, соціальна, технологічна, а також у питаннях стосовно надання взаємної допомоги під час надзвичайних ситуацій. Крім того, положення національного законодавства визначають, що місцеві державні адміністрації можуть співпрацювати в інших сферах, тобто перелік цих сфер транскордонного співробітництва не є вичерпним.
Description: -
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32428
ISSN: 2707-0581 (print); 2707-059X (online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
19.pdf-392.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.