Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32449
Title: Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва
Other Titles: -
Authors: Фетько, Юлія Іванівна
Keywords: Конституційне та муніципальне право, Ключові слова: компетенція, органи місцевого самоврядування, міжнародне співробітництво, транскордонне співробітництво, міжтериторіальне співробітництво.
Issue Date: 2020
Publisher: Ужгородський національний університет
Citation: Фетько Ю.І. Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва. Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 2. С. 54-57.
Series/Report no.: № 2;С. 54-57.
Abstract: Проаналізовано та простежено еволюцію закріплення на законодавчому рівні компетенції органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва. Поява та нормативне закріплення компетенції органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва, зокрема транскордонного і міжтериторіального співробітництва, пов’язана із положеннями Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями та Додатковими протоколами до неї. Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері міжнародного співробітництва, зокрема транскордонного співробітництва, складає сукупність предметів відання та повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, врегульовану положеннями Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про транскордонне співробітництво». Не врегульованими у нормативно-правових актах залишилися такі питання: а) невизначеність суб’єктів, уповноважених укладати угоди про міжтериторіальне співробітництво та створення як в рамках транскордонного співробітництва, так і в рамках міжтериторіального співробітництва органу співробітництва у формі об’єднання єврорегіонального співробітництва як юридичної особи публічного права. Так само і в рамках міжтериторіального співробітництва не вирішеним є питання створення органу міжтериторіального співробітництва у формі об’єднання єврорегіонального співробітництва як юридичної особи приватного права; б) відсутність законодавчого уповноваження на схвалення угод, прийняття рішень про утворення та затвердження статуту щодо європейського об’єднання територіального співробітництва, які утворюються на території держави-члена Європейського Союзу за участю органів місцевого самоврядування України, а також на схвалення угод, прийняття рішень про утворення, про приєднання, про вихід, затвердження статуту і внесення до нього змін, щодо єврорегіону, об’єднання єврорегіонального співробітництва (як органу міжтериторіального співробітництва); в) неврегульованість компетенції владних суб’єктів у сфері міжтериторіального співробітництва, що є перешкодою в реалізації органами місцевого самоврядування такого співробітництва з відповідними суб’єктами міжтериторіального співробітництва інших держав, які не є сусідніми.
Description: -
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32449
ISSN: 2524-0390
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PAP_2_2020-1-54-57.pdf387.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.