Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32494
Title: УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙ І «ТРИКУТНИКА ЗНАНЬ» НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
Other Titles: TOOLS FOR INNOVATIONS AND "KNOWLEDGE TRIANGLE” FINANCIAL BACKUP IMPROVEMENTS ON A REGIONAL LEVEL
Authors: Чубарь, Оксана Геннадіївна
Сембер, Степан Васильович
Матьовка, Тетяна Василівна
Keywords: Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка, Ключові слова: фінансові інструменти, інноваційна діяльність, «трикутник знань», програми регіонального розвитку, краудфандинг.
Issue Date: 2018
Publisher: Журнал "Економіка промисловості"
Citation: Чубарь О. Г., Сембер С. В., Матьовка Т. В. Удосконалення інструментарію фінансового забезпечення інновацій і «трикутника знань» на регіональному рівні. Економіка промисловості. 2018. № 2 (82). С. 5-23. doi: http://doi.org/10.15407/econindustry2018.02.005
Abstract: Розглянуто теоретичні та прикладні аспекти й особливості застосування на регіональному рівні фінансових інструментів підтримки і забезпечення інноваційних процесів. Вибір теми обумовлений необхідністю пошуку джерел фінансових ресурсів для трансферу технологій і комерціалізації інновацій, що набуває в сучасних умовах особливої гостроти, зокрема на мезорівні. Саме на цьому рівні формується та діє реальний «трикутник знань» як рушійна сила інноваційного розвитку, а також забезпечується взаємодія його опорних точок (освіти, науки та бізнесу). Аналіз і використання результатів оцінок фактичного стану речей у сфері інновацій та функціонування «трикутника знань», виконаних провідними науковцями країни на загальнодержавному рівні, дозволили визначити комплекс проблем, що суттєво обмежують масштаби й інтенсивність розгортання «трикутника знань», не забезпечують глибинних якісних змін як у його опорних точках, так і в каналах комунікацій між ними. Здійснено огляд застосування в Закарпатській області програмно-цільового методу; надано оцінку діяльності Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) з точки зору можливостей впливу на інноваційні процеси. Виявлено, що інноваційна складова розвитку регіональної економіки найбільшою мірою представлена у Програмі розвитку малого і середнього підприємництва в області на 2017-2018 роки, якою передбачено підтримку інноваційно орієнтованих суб’єктів малого і середнього підприємництва з виокремленням переліку фінансових інструментів і джерел фінансування запланованих заходів інноваційного спрямування. Встановлено, що програми та заходи, які фінансуються за рахунок ресурсів ДФРР, не містять інноваційної складової. Обґрунтовано, що попри всі переваги програмно-цільового методу, його інноваційне спрямування на регіональному рівні є недостатнім. Єдина комплексна програма (стратегія) інноваційного розвитку з чітким визначенням джерел фінансової підтримки в Закарпатській області на даний час відсутня. Особливу увагу приділено необхідності розширення фінансового інструментарію підтримки «трикутника знань» за рахунок використання новітніх підходів: краудфандингу, інноваційних платформ, аграрних розписок, ендавментів .
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32494
ISSN: ISSN 1562-109X
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фінансів і банківської справи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Удосконалення фін. забезпечення 2018.pdfУдосконалення інструментарію фінансового забехпечення1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.