Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33574
Title: | Туристично-господарський потенціал Карпатського регіону як домінуюча складова його ефективного використання |
Other Titles: | ТУРИСТИЧЕCКО-ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ ПОТЕНЦИАЛ КАРПАТСКОГО РЕГИОНА КАК ДОМИНИРУЮЩАЯ СОСТАВЛЯЮЩАЯ ЕГО ЭФФЕКТИВНОГО ИСПОЛЬЗОВАНИЯ. |
Authors: | Машіка, Ганна Василівна |
Keywords: | господарський потенціал, зелений туризм, сільський туризм, рекреація, туристичні потоки, соціально-економічний розвиток |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харків |
Citation: | / Г.В. Машіка // Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна: зб. наук. праць. Серія: «Геологія – Географія – Екологія». – Харків, 2017. – Вип. 46. – С. 113-121 |
Abstract: | В статті з’ясовано особливості туристично-господарського потенціалу Карпатського регіону як домінуючої складової його ефективного використання. Подано характеристику областей, що до нього входять, зокрема Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та чернівецької. З’ясовано, що природньо-географічний потенціал зумовлюють розвиток туристично-господарського потенціалу. Встановлено, що стратегічною метою розвитку туризму в Карпатському регіоні є створення конкурентоспроможного на внутрішньому та світовому ринках національного туристичного продукту, розширення внутрішнього та збільшення обсягів в'їзного туризму, забезпечення на цій основі комплексного розвитку курортних
територій і туристичних центрів з урахуванням соціально-економічних інтересів населення, збереження та відновлення природних територій та історико-культурної спадщини. Побудовано модель впливу туризму на соціально-економічний розвиток Карпатського регіону, яка формується на основі таких елементів, як збільшення туристичних потоків, збільшення доходів готельно-ресторанних підприємств та туристичних підприємств, зростання доходів населення, зменшення рівня
бідності та покращення соціальних умов життя, зростання потреби у робочій силі та зменшення безробіття, що у свою
чергу призведе до збільшення податкових надходжень, підвищення інвестиційної привабливості області, покращення транспортної інфраструктури та зростання ВРП. В статье выяснены особенности туристическо-хозяйственного потенциала Карпатского региона как доминирующей составляющей его эффективного использования. Дана краткая характеристика областей, входящих в его состав, в частности Львовской, Ивано-Франковской, Закарпатской и Черновицкой. Выяснено, что значительный естественно-географический потенциал обусловливают развитие туристско-хозяйственного потенциала. Установлено, что стратегической целью развития туризма в Карпатском регионе является создание конкурентоспособного на внутреннем и мировом рынках национального туристического продукта, расширение внутреннего и увеличения объемов въездного туризма, обеспечение на этой основе комплексного развития курортных территорий и туристических центров с учетом социально-экономических интересов населения, сохранения и восстановления природного и историко-культурного наследия. Построена модель влияния туризма на социально-экономическое развитие Карпатского региона, которая формируется на основе таких элементов, как увеличение туристических потоков, увеличение доходов гостинично-ресторанных и туристических предприятий, рост доходов населения, снижение уровня бедности и улучшения социальных условий жизни, рост потребности в рабочей силе и уменьшение безработицы, в свою очередь приведет к увеличению налоговых поступлений, повышение инвестиционной привлекательности области, улучшение транспортной инфраструктуры и роста ВРП. Ключевые слова: хозяйственный потенциал, «зеленый туризм», сельский туризм, рекреация, гостинично-ресторанный бизнес, туристические потоки, социально-экономическое развитие. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33574 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри туризму |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Машіка Ганна.pdf | 732.77 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.