Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33655
Title: Політична та військова роль в окупаційних процесах на території Грузії та емпіричний аналіз демократичного розвитку (на прикладі Республіки Південна Осетія)
Authors: Кополовець, Роман Володимирович
Keywords: Окупація, анексія, транзит, Грузія, Росія, Південна Осетія, емпіричний аналіз, військова агресія.
Issue Date: 2019
Publisher: Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка
Citation: Кополовець Р. Політична та військова роль в окупаційних процесах на території Грузії та емпіричний аналіз демократичного розвитку (на прикладі Республіки Південна Осетія). Вісник Львівського університету. Серія філософсько-політологічні студії. 2019. Випуск 24. С. 158-163.
Abstract: У статті детально описано діяльність окупаційних російських військ та загальну політику чиновників у процесах окупації частини Грузії. Проаналізовано історичні та політичні чинники початку військового конфлікту. Автор детально описав фактори впливу на політичні та військові процеси в Південній Осетії з боку Російської Федерації. Доведена теза про втручання та насильницьку політику, в тому числі окупацію та анексію суверенної території з боку іншої держави. Грузія – держава з поліетнічним складом населення. Найбільш відмінними і проблемними регіонами завжди були Абхазія і Південна Осетія (північна її частина входить до складу Росії). Витоки конфліктності проявилися задовго до розпаду СРСР. В їх основі стояли історичні протиріччя та стереотипи між етносами. Також автор провів фаховий емпіричний (прикладний) аналіз розвитку демократичних процесів на основі дослідження міжнародної організації − Freedom House, а саме програмою «Freedom in the World» («Cвобода у світі»). Методологію розробив представник Вашингтонського університету Реймонд Гаст. Для ранжирування країн Гаст почав застосовувати рейтинги політичних прав і громадянських свобод, поділяючи держави на «вільні», «частково вільні» та «невільні». Результати проекту стали публікуватися на щорічній основі спочатку в журналі «Freedom at Issue» («Свобода під питанням»), а з 1978 р. – у вигляді окремих книг. У 1989 р. був істотно розширений штат експертів, що дало змогу організації представляти більш змістовні звіти по країнах. У рамках дослідження оцінюються не держави і дії влади як такі, а реальні права і свободи, наявні в індивідів [1]. Тому Freedom House, враховуючи наявність прав де-юре, приділяє більше уваги тому, наскільки ці права забезпечуються на практиці. Дослідження окупованих територій Грузії розпочинаються з 1998 р. в Республіці Абхазія і з 2009 р. − в Південній Осетії
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33655
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Політична та військова роль Росії 24_2019.pdf1.9 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.