Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33824
Title: Ендотеліальна дисфункція та її місце в патогенезі хронічного обструктивного захворювання легень Частина I
Other Titles: Endothelial dysfunction and its role in the pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease. Part I
Authors: Лемко, Ольга Іванівна
Вантюх, Наталія Володимирівна
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень, ендотеліальна дисфункція, хронічне обструктивне захворювання легень, ендотеліальна дисфункція, перекисне окислення ліпідів, метаболічний синдром.
Issue Date: Feb-2017
Publisher: УКРАЇНСЬКИЙ ТЕРАПЕВТИЧНИЙ ЖУРНАЛ
Citation: Ендотеліальна дисфункція та її місце в патогенезі хронічного обструктивного захворювання легень Частина I Лемко О.І., Вантюх Н.В. УКРАЇНСЬКИЙ ТЕРАПЕВТИЧНИЙ ЖУРНАЛ. - 2017. - № 2. - С.91-97.
Abstract: У статті наведені узагальнені дані про особливості розвитку ендотеліальної дисфункції у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). Сформульовано актуальність проблеми, підкреслено роль судинного ендотелію в регуляції діяльності організму та наведено основні причини його порушень. Зокрема, розглянуто значення тютюнопаління як основного ушкоджуючого фактора ендотелію при ХОЗЛ. Проаналізовано роль активації процесів перекисного окислення ліпідів з розвитком оксидантного та нітрозольного стресів в умовах гіпоксії, що призводить до ремоделювання судинного русла та вторинної хронічної вазоконстрикції. Відзначено значну поширеність інсулінорезистентності й метаболічних порушень, які супроводжуються розвитком коморбідної серцево-судинної патології та негативно впливають на клінічну картину основного захворювання.
Description: аналіз джерел літератури свідчить про те, що ХОЗЛ надзвичайно часто супроводжується формуванням різноманітної коморбідної патології, особливо з боку серцево-судинної системи, що пов’язано, насамперед, з дисфункцією ендотелію. Саме системні й метаболічні прояви у вигляді уражень серцево-судинної системи, розвитку інсулінорезистентності, хронічної печінкової та ниркової недостатності не тільки погіршують якість життя пацієнтів, а й є основною причиною летальних наслідків у хворих на ХОЗЛ, а проведення заходів щодо корекції ЕД є необхідною умовою комплексного ведення таких пацієнтів
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33824
ISSN: 16057295
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри госпітальної терапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ендотеліальна дисфункція частина-1.pdf801.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.