Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33833
Title: ВПЛИВ ІМУНОРЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЛІКУВАННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРИРОДНИХ ТА ПРЕФОРМОВАНИХ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ НА КЛІТИННИЙ ІМУНІТЕТ ДІТЕЙ, ЯКІ ЧАСТО ХВОРІЮТЬ
Other Titles: The inluence of imunorehabilitative treatment with the usage of natural and preformed physical factors on cellular immunity at frequently ill children
Authors: Вантюх, Наталія Володимирівна
Лемко, Ольга Іванівна
Лукащук, Світлана Василівна
Keywords: частохворіючі діти, клітинний імуінітет, імунореабілітаційне лікуван- ня, галоаерозольтерапія, синглетно-киснева терапія.
Issue Date: 2016
Publisher: Проблеми клінічної педіатрії
Citation: ВПЛИВ ІМУНОРЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЛІКУВАННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРИРОДНИХ ТА ПРЕФОРМОВАНИХ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ НА КЛІТИННИЙ ІМУНІТЕТ ДІТЕЙ, ЯКІ ЧАСТО ХВОРІЮТЬ Вантюх Н.В., Лемко О.І., Лукащук С.В.Проблеми клінічної педіатрії, 3-4 (33-34) 2016 С.5-10.
Abstract: Досліджено особливості клітинного імунітету в 52 дітей, які часто хворіють, поза гострим періодом та 20 практично здорових дітей (контрольна група) віком 6–10 років. Вста- новлено, що показники клітинного імунітету в ДЧХ, порівняно з контролем, характеризують- ся достовірним зниженням рівня Т-лімфоцитів, переважно за рахунок субпопуляції хелперів. Зниженими також були співвідношення CD4+/CD8+, CD3+/CD22+, CD3++CD22+/0-лімфоцити, сума індексних показників (Σ) та рівень CD16+-клітин на фоні достовірного підвищення вмісту 0-лім- фоцитів. Дані зміни вказують на порушення Т-клітинної диференціації, дисбаланс лімфоцитар- них популяцій і субпопуляцій, зниження противірусного захисту та антитілогенезу. Після відновлювального лікування із застосуванням галоаерозольтерапії відбувалось до- стовірне зростання показників Т-ланки імунітету, що вказує на спрямування диференціації Науково-практичний журнал для педіатрів та лікарів загальної практики − сімейної медицини 9 Т-лімфоцитів в нормальне русло. Oднак, рівні CD3+-, CD4+-, CD16+-клітин, співвідношення CD3+/ CD22+ та Σ індексів залишались достовірно нижчими відносно контролю, ймовірно, внаслідок недостатнього імунореабілітаційного впливу однокомпонентного лікування. Показники клі- тинного імунітету після синглетно-кисневої терапії достовірно не відрізнялись від таких при застосуванні ГАТ. Водночас, поєднання цих лікувальних факторів сприяло повній нормалізації досліджуваних показників, що забезпечує формування адекватної імунної відповіді на антиген та може попереджувати розвиток хронічної патології бронхо-легеневої системи у ДЧХ. Ключові слова: діти, які часто хворіють, клітинний імунітет, імунореабілітаційне лікуван- ня, галоаерозольтерапія, синглетно-киснева терапія.
Description: Клітинний імунітет у ДЧХ поза гострим періодом характеризується стійкими пору- шеннями, які полягають у достовірному зни- женні кількості Т-лімфоцитів, їх субпопуляцій, співвідношення CD4+/CD8+ та кількості нату- ральних кілерів на фоні достовірного зростан- ня частки недиференційованих 0-лімфоцитів, що вказує на неадекватне відновлення функ- ціонування імунної системи та створює під- ґрунтя для формування хронічного запаль- ного процесу внаслідок зниження стимуляції антитілогенезу та противірусного захисту. 2. Застосування галоаерозольтерапії (ЛК- 1) в ДЧХ сприяло достовірному зростанню в бік норми кількості Т-лімфоцитів (за рахунок субпопуляцій хелперів і супресорів), рівня на- туральних кілерів та суми розрахованих індек- сних співвідношень між основними популяція- ми й субпопуляціями лімфоцитів, що відбува- лось на фоні достовірного зниження кількості 0-лімфоцитів і вказувало на спрямування ди- ференціації Т-лімфоцитів у нормальне русло, згасання запального процесу, покращення противірусного захисту. Однак, рівні основних показників клітинного імунітету (CD3+, CD4+, CD16+) та величини індексних співвідношень залишались достовірно нижчими за показни- ки контролю, що вказує на недостатність за- стосування лише одного фізичного фактора для повноцінної імунореабілітації ДЧХ. 3. Комплексне застосування галоаеро- зольтерапії та кисневої пінки (ЛК-3) у ДЧХ сприяло практично повному відновленню досліджуваних показників клітинного імуні- тету, що вказує на вищу ефективність цього лікувального комплексу та доводить доціль- ність його застосування з метою імунореабі- літації у даного контингенту дітей.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/33833
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри госпітальної терапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вплив відновлювального лікування_18_Вантюх.pdf194.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.