Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/34266
Title: Принцип соціальної справедливості в конституційному праві
Other Titles: Principle of social justice in constitutional law
Authors: Шелевер, Наталія Василівна
Keywords: соціальна справедливість, держава, суддя, споживчий кошик, пандемія коронавірусу COVID-19, війна на Сході України, Європейський Союз.
Issue Date: 2020
Publisher: Одеський державний університет внутрішніх справ
Citation: Шелевер Н.В. Принцип соціальної справедливості в конституційному праві. Південноукраїнський правничий часопис. 2020. №3. С.33-38.
Abstract: У статті досліджено принцип соціальної справедливості в конституційному праві. Ця тема не є новою для України, оскільки багато науковців приділяють їй велику увагу. Проте на даний час з огляду на ситуацію, яка склалася в нашій державі, а саме: пандемія коронавірусу COVID-19, війна на Сході України, економічна криза, масова міграція, нова судова реформа доцільним є дослідження питання реалізації принципу справедливості на практиці. Автор аналізує проблеми, які виникають та вказує на шляхи їх вирішення. Принцип соціальної справедливості відображається у розділі ІІ Конституції України. Автор акцентує увагу, що у Конституції Японії та Іспанії закріплено не лише соціальні гарантії для громадян, але й обов’язок працювати. Показником несправедливості в Україні є великий розрив між мінімальною і максимальною заробітною платою, пенсією. Великі заробітні плати та пенсії є необґрунтованими та несправедливими у такій бідній державі як Україна. У даній статті звертається також увага на несправедливо великі заробітні плати суддів. Автор робить висновок, що в найбіднішій державі Європи не доцільно надавати таку заробітну плату суддям, оскільки вона не є стримуючим фактором у неотриманні хабарів. Проблемою в Україні є саме відсутність реальної відповідальності. Автор акцентує увагу, що в Конституції України не закріплений термін «соціальна справедливість», що є суттєвою прогалиною. Прожитковий мінімум в нашій державі свідчить про те, що українці знаходяться на межі виживання. Якщо у Франції у прожитковий мінімум включені вино і відвідування ресторану, у Німеччині – пиво, у Великобританії – витрати на гру в гольф, то в Україні є зовсім інакша ситуація. Автор звертає увагу на те, що в нашій державі принцип справедливості не реалізовується в повній мірі. Карантин, війна на Сході України, безробіття, корупція, імітація проведення реформ, економічна криза призводять до масової міграції населення України до держав-членів Європейського Союзу для пошуку кращого життя і справедливості. Такий стан справ у недалекому майбутньому може перетворити Україну в «державу пенсіонерів та корупціонерів». Нестабільна економічна ситуація, корупція, порушення принципу верховенства права, відсутність справедливості призводять і до того, що іноземні інвестори не вкладають свої кошти в економіку України, бо не мають ніяких гарантій для успішного ведення бізнесу. Тому для виходу з кризи необхідним кроком є проведення дієвих реформ у нашій державі.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/34266
ISSN: 2312-928Х
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.