Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35442
Title: Сучасні погляди на клініко-діагностичні критерії целіакії
Authors: Ігнатко, Людмила Василівна
Чепа О. В.
Keywords: целіакія, діти, ураження тонкого кишечника, поширеність, глютенова ентеропатія
Issue Date: 2016
Publisher: Матеріали 70-ї підсумкової наукової конференції професорсько-викладацького складу УжНУ. Факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки
Citation: Ігнатко Л.В.,Чепа О.В.Сучасні погляди на клініко-діагностичні критерії целіакії//Матеріали 70-ї підсумкової наукової конференції професорсько-викладацького складу УжНУ ФПОДП.- Ужгород, 25.02.2016, видавництво ТОВ «РІК - У»- С. 98.
Abstract: Целіакія (хвороба Гі-Гертера-Гейбнера, глютенова ентеропатія) - спадково обумовлене хронічне полісиндромне захворювання з неспецифічним ураженням слизової оболонки тонкої кишки глютеном, розвитком синдрому мальабсорбції, дистрофії та обмінних порушень. На сьогоднішній день целіакія розглядається як найбільш часте захворювання тонкої кишки, на яке хворіє 1% населення планети. Частота поширеності глютен-чутливої ентеропатії серед дітей у Європі - 1:184—250 дітей. Целіакія може вперше виявитися як у дітей раннього віку, так і в дорослих. Але в дорослих першим проявами целіакії може бути лімфома, онкологічні процеси, що є прогностично неблагоприємним для життя людини. Тому для покращення якості і тривалості життя важливим є клініко-діагностичний алгоритм виявлення целіакії на ранніх стадіях захворювання.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35442
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри охорони материнства та дитинства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Целіакія, 2016, тези.pdf114.65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.