Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35825
Название: Правові засади доступу до інформації про якість харчових продуктів у контексті забезпечення екологічних прав в Україні
Другие названия: Legal principles for access to information on the quality of food products in the context of environmental rights in Ukraine
Авторы: Антонюк, У.В.
Ключевые слова: екологічна безпека, охорона довкілля, екологічна інформація, екологічні права, захист екологічних прав, гарантії екологічних прав
Дата публикации: 2020
Серия/номер: Порівняльно-аналітичне право;
Краткий осмотр (реферат): У статті на основі аналізу норм чинного екологічного законодавства України досліджено правовий механізм доступу до інформації про якість харчових продуктів у контексті забезпечення екологічних прав громадян, зокрема права кожного на чисте і безпечне для життя та здоров’я довкілля, а також права доступу до екологічної інформації. З’ясовано, що натепер в Україні на рівні чинного законодавства створені правові передумови доступності інформації для споживачів про якість і безпечність продуктів харчування через інститут марку- вання загалом і екологічного маркування зокрема. Зазначено, що екологічне маркування повинно стати важливою гарантією здійснення та захисту конституційних екологічних прав громадян. З погляду чинного екологічного законодавства України констатовано, що інформа- ція про продукти харчування включає три блоки: загальні вимоги; обов’язкову інформацію; інформацію, яка надається в добровільному порядку. Серед видів та критеріїв такої інформації окрему увагу приділено інформації про екологічні характеристики продуктів харчу- вання. У статті зазначено, що законодавчо окремо, самостійно, не визначені саме екологічні вимоги до якості та безпечності продуктів харчування, але вони наявні і в загальній, і в обов’язковій та додатковій інформації про харчовий продукт. Так, до обов’язкової інформації про харчовий продукт належить інформація про генетично модифіковані організми, проречовини або продукти, що спричиняють алергіч- ні реакції або непереносимість, про мінімальні терміни придатності та замороження харчового продукту, про умови зберігання і викорис- тання харчового продукту, його поживну цінність тощо. Доступ до інформації про продукти харчування передбачає комунікаційний процес між операторами ринку, споживачами та державою в особі контролюючих органів. Тому лише за умови злагодженої та конструктивної взаємодії всіх суб’єктів даного процесу можна створити справді екологічно чисту, безпечну та якісну харчову продукцію, отже, гарантува- ти право кожного на чисте та безпечне для життя і здоров’я довкілля. Ключові слова: екологічна безпека, охорона довкілля, екологічна інформація, екологічні права, захист екологічних прав, гарантії екологічних прав.
This article explores the legal mechanism of access to food quality information in the context of ensuring the environmental rights of citizens, in particular, the right of every one to a clean and safe environment and the right of access to the environmental information. It has been found that, to date, legal preconditions have been created in Ukraine at the level of current legislation for the availability of consumer information on food quality and safety through the Institute of Marking in general, and environmental labeling in particular. It was stated that eco-labeling should be an important guarantee for the implementation and protection of the citizens’ constitutional environmental rights. From the point of view of the current environmental legislation of Ukraine, it is stated that food information includes three blocks: general requirements; mandatory information; information provided on a voluntary basis. Among the types and criteria of such information, particular attention is paid to information on the environmental characteristics of food products. At the same time, the article noted that the legislation does not separately, independently, define the ecological requirements for the quality and safety of food, but they are available in the general, as well as in the mandatory and additional information about the food. Yes, mandatory food information includes information on genetically modified organisms, on substances or products that cause allergic reactions or intolerance, on the minimum shelf life and freezing of a food product, on the conditions of storage and use of the food, its nutritional value, etc. In addition, the article states that currently in Ukraine, these types of information are not applicable, as the legislation provides for a transitional period of up to three years until these requirements take effect. Therefore, it is difficult to evaluate all their advantages and disadvantages. Access to food information impatiently implies a communication process between market operators, consumers and the government it self. Therefore, only with the coordinated and constructive interaction of all actors in the process, can we create truly environmentally friendly, safe and quality food products and, as a result, guarantee everyone’s right to a clean and safe environment and life. Key words: environmental safety, environmental protection, environmental information, environmental rights, protection of environmental rights, guarantees of environmental rights.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35825
Располагается в коллекциях:Порівняльно-аналітичне право. №1 2020

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДОСТУПУ.pdf408.34 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.