Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35891
Title: Визначення місця кінезітерпії в комплексному лікуванні анкілозуючого спондилоартриту (за результатами опитування пацієнтів)
Other Titles: Determination of the place of kinesiotherapy in the complex treatment of ankylosing spondyloarthritis (according to the results of a patient survey)
Authors: Потокій, Наталія Йосипівна
Дудаш, Габріелла Василівна
Миронюк, Іван Святославович
Keywords: кінезіотерапія, анкілозуючий спондилоартрит, пацієнти, соціологічне дослідження
Issue Date: 2021
Publisher: ДУ «Український інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я України»
Citation: Потокій Н.Й., Дудаш Г.В., Миронюк І.С. Визначення місця кінезітерпії в комплексному лікуванні анкілозуючого спондилоартриту (за результатами опитування пацієнтів) / Україна. Здоров'я нації = Ukraine. Nation’s Health: наук.-практ. вид. / Укр. ін-т стратег. дослідж. МОЗ України. – Київ : Вид-во "Експерт"– 2021. — №1 (63). – С. 88-93.
Abstract: Мета: вивчити обізнаність та усвідомлення хворими з анкілозуючим спондилоартритом місця і ролі кінезітерапії, як напрямку фізичної терапії, в комплексному лікуванні захворювання (на прикладі Закарпатській області). Матеріали та методи. В дослідженні було використано наступні методи: бібліосемантичний, соціологічний, статистичний та метод системного підходу і системного аналізу. Спеціальний опитувальних включав питання, що стосуються загальних характеристик пацієнтів; групу питань, за допомогою яких визначалася активність захворювання (індекс BASDAI) та зміни функції хребта і суглобів (індекс BASFI), а також ряду запитань щодо обізнаності про роль кінезіотерапії в комплексному лікуванні анкілозучого спондилоартриту. Дослідження проведено на базі Закарпатської обласної лікарні ім. А. Новака серед жителів Закарпатської області, які хворіють на анкілозуючий спондилоартрит. Результати. Результати опитування 24 чоловіків, хворих на анколізуючий спондилоартрит показали низький рівень усвідомлення опитаними важливості кінезіотерапії. Так, хоча більшість опитаних знає, що фізичні вправи такі ж важливі, як і медикаментозне лікування (87,5%, 21 особа), однак лише трохи більше половини опитаних (54,2%) вважають, що фізичні вправи при АС слід виконувати щодня, а 75% хибно вважають, що виконувати фізичні вправи при високому рівні болю в спині не варто взагалі. Практичне застосування пацієнтами та усвідомлення потреби в регулярній фізичній активності теж незадовільне – щоденно ранкову гігієнічну гімнастику виконує лише 6 із 24 осіб (25,0% опитаних), а 4 (16,7%) респондента не роблять ранкову гімнастику взагалі. Висновки. На фоні досить високого рівня інформованості щодо важливості кінезіотерапії як важливої складової комплексного лікування захворювання, спостерігається низький рівень використання пацієнтами різних форм фізичної активності у повсякденному житті.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35891
ISSN: 2077-6594
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри наук про здоров’я

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Місце кінезіотерапії в лікуванні АС_стаття.pdf432.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.