Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35921
Title: Особенности развития партийной системы Словакии в контексте парламентских электоральных циклов 2016-2020 гг.
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Ключкович, Анатолій Юрійович
Keywords: Словацька Республіка, Національна рада Словацької Республіки, мейнстрім, популізм, партійна система, парламентські вибори
Issue Date: 2021
Publisher: Москва: ИМЭМО РАН
Citation: Остапец Ю., Ключкович А. Особенности развития партийной системы Словакии в контексте парламентских электоральных циклов 2016-2020 гг. Международная экономика и международные отношения. 2021. № 3. С. 81-91.
Abstract: У статті охарактеризовані особливості розвитку партійної системи Словацької Республіки в контексті парламентських електоральних циклів 2016–2020 рр. Акцентовано на причинах інституціалізації антисистемної політики в країнах Європейського Союзу, носіями якої є, як правило, популістські партії. Підкреслено, що практично повсюдно в ході виборів останніх років у країнах Європейського Союзу слабшають позиції системного партійно-політичного істеблішменту і відповідно посилюється роль тих партій, які прийнято характеризувати як популістські. Виокремлено і охарактеризовано основні періоди розвитку партійної системи Словацької Республіки та результати виборів до Національної Ради у 2010–2020 рр. Досліджено зміна структурного ядра партійної системи Словаччини за результатами парламентських виборів 2016 року, коли відбулося «розмивання мейнстріму популізмом». Зазначено, що за результатами виборів до Національної ради Словацької Республіки 2016 р. істотно змінився формат партійної системи (з 6 до 8 політичних партій): партійна система залишилася без домінуючої партії, якою до цього була партія «Напрям – СД», і набрала обрисів двоблокової системи. Показано конфігурацію та основні тенденції розвитку партійної системи Словаччини за результатами парламентських виборів 2020 р. Результати парламентських виборів 2020 р. показали, що партійна система Словаччини у континуумі між мейнстрімом і популізмом суттєво наблизилась до популізму. Вказано на основні причини підйому популізму в Словаччині: денаціоналізацію політики та збільшення значення глобальних управлінських структур на рівні Європи і світу; медіалізацію політики; низький рівень інституціалізації політичних партій і партійної системи в цілому.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35921
ISSN: 0131-2227
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Особенности развития партийной системы Словакии.pdf368.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.