Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35992
Title: Вплив президентських і парламентських виборів 2019 року на акторний склад і конфігурацію партійної системи України
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Ільтьо, Галина
Keywords: партійна система України, президентські вибори 2019 року, парламентські вибори 2019 року, електоральна революція, парламентські партії.
Issue Date: 2019
Publisher: Львів: Львівськи національний університет імені Івана Франка
Citation: Остапець Ю., Ільтьо Г. Вплив президентських і парламентських виборів 2019 року на акторний склад і конфігурацію партійної системи України. Вісник львівського університету. Серія: Філософсько-політичні студії. 2019. № 26. С. 159-169.
Abstract: В статті проаналізовано вплив президентський і парламентських виборів на акторний склад і конфігурацію партійної системи України. Для визначення нової конфігурації партійної системи використані індекси ефективної кількості партій, волатильності, націоналізації. Вказано, що президентські і парламентські вибори проходили у складних суспільно-політичних умовах: продовження війни з Росією і вплив російського фактору на електоральні процеси; низький рівень підтримки діючої влади, недовіра до старих політичних еліт. Зроблений висновок, що результати парламентських виборів 2019 р. суттєвим чином змінили конфігурацію партійної системи України як на загальнонаціональному, так і регіональному рівнях. За результатами виборів 5 % бар’єр голосів виборців подолали 4 нові партії з п’яти, які потрапили до парламенту: ПП «Слуга народу», ПП «Опозиційна платформа – За життя», ПП «Європейська Солідарність», ПП «Голос». З попередньої Верховної Ради до нового складу пройшла лише ВО «Батьківщина». Показник індексу націоналізації партійної системи залишився порівняно високим – 0,74. Показник неусталеності партійних уподобань (індекс волатильності) залишився досить високим – 69, що свідчить про суттєві зміни акторного складу партійної системи.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/35992
ISSN: 2663-5615
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.