Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36262
Title: ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ПРИ ЖОВТЯНИЦЯХ. ПЕЧІНКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ: ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ, ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ
Other Titles: Методична розробка для студентів V-VI курсу медичного факультету та лікарів-інтернів.
Authors: Русин, Василь Іванович
Румянцев, Костянтин Євгенович
Павук, Федір Миколайович
Keywords: жовтяниця, печінкова енцефалопатія
Issue Date: 2019
Publisher: кафедра хірургічних хвороб
Citation: Русин, В. І., Румянцев, К. Є., & Павук, Ф. М. (2019). ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ПРИ ЖОВТЯНИЦЯХ. ПЕЧІНКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ: ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ, ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ. Методична розробка для студентів V-VI курсу медичного факультету та лікарів-інтернів. 2019. 1–31 p.
Abstract: Холелітіаз (ЖКХ) є однією найбільш розповсюдженою та значущою хворобою сучасного суспільства. Хвороба визначається наявністю жовчних конкрементів, які формуються у біліарному тракті, і найчастіше у жовчному міхурі. У розвинених країнах на холелітіаз страждає 10-15% чоловіків та 25% жінок; чисельність хворих протягом кожних 10 років збільшується у 2 рази. Більш за те, спостерігається збільшення частоти ускладнених форм холелітіазу. Слід відзначити, що більшість пацієнтів з жовчнокам’яною хворобою залишаються безсимптомними протягом багатьох років. Саме тому наслідки холелітіазу можуть бути непередбаченими – починаючи від коротких епізодів болю, які помилково називають «колікою», до ускладнень, що небезпечні для життя, таких як гострий холецистит, панкреатит, рак жовчного міхура. Як правило, вказані ускладнення протікають на фоні обструкції повної, і, або часткової жовчно-вивідних шляхів. Обтураційна жовтяниця є однією з актуальних проблем хірургії. Термін "механічна жовтяниця", який часто вживається в Україні, в світі не використовується. Замість нього використовують термін "obstructive jaundice – обструктивна жовтяниця", який більш правильно відображає суть цього патологічного процесу.
Type: Learning Object
Publication type: Методичні рекомендації
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36262
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри хірургічних хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Методичка Жовтчяниці.pdf325.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.