Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36717
Title: Засоби комплексної реабілітації для корекції артеріальної гіпертензії у осіб з надлишковою масою тіла
Other Titles: Means of complex rehabilitation for correction оf hypertension in persons with overweight
Authors: Сливка, Зоя Олександрівна
Мелега, Ксенія Петрівна
Keywords: артеріальна гіпертензія, надлишкова маса тіла, реабілітація, фізична терапія, модифікація способу життя, кінезіотерапія
Issue Date: 2020
Citation: Сливка З.О., Мелега К.П. Засоби комплексної реабілітації для корекції артеріальної гіпертензії у осіб з надлишковою масою тіла. Актуальні питання підготовки та наукової діяльності магістрів галузі знань “Охорона здоров’я”: матеріали І Міжвузівської науково-практичної конферен-ції з міжнародною участю, Житомир-Ужгород, (24 листопада 2020 р.) / за ред. В.Й. Шатила. Житомир: ФОП Худяков О.В., 2020. С. 103-107.
Abstract: У статті обґрунтовано програму комплексної реабілітації, яка включала поєднане застосування дієтотерапії, засобів кінезіотерапії, термо-контрастних впливів (контрастний душ), психорелаксації та освітньо-мотиваційних бесід для формування здорового способу життя хворих з артеріальною гіпертензією (АГ) І ступеня та надлишковою масою тіла (НМТ) на поліклінічному етапі реабілітації. Встановлено, що під впливом розробленої програми у більшості хворих спостерігалось суттєве покращення клінічного стану, нормалізація показників артеріального тиску та пульсу в спокої, зниження маси тіла, підвищення функціональних можливостей кардіореспіраторної системи, що свідчить про її ефективність.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36717
ISBN: 978-617-95001-2-1
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри основ медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сливка_Мелега_стат.pdf430.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.