Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36743
Title: Доступність послуг з фізичної реабілітації для пацієнтів Закарпатської області з центральною формою анкілозуючого спондилоартриту (за результатами опитування пацієнтів)
Other Titles: Availability of physical rehabilitation services for patients of Transcarpathian region with central form of ankylosing spondyloarthritis (according to the results of patient surveys)
Authors: Потокій, Наталія Йосипівна
Дудаш, Габріелла Василівна
Миронюк, Іван Святославович
Keywords: анкілозуючий спондилоартрит, фізична терапія, доступність послуг, пацієнти
Issue Date: 2021
Publisher: Укр. ін-т стратег. дослідж. МОЗ України
Citation: Потокій Н. Й., Дудаш Г. В., Миронюк І. С. Доступність послуг з фізичної реабілітації для пацієнтів Закарпатської області з центральною формою анкілозуючого спондилоартриту (за результатами опитування пацієнтів) / Н. Й. Потокій, Г. В. Дудаш, І. С. Миронюк // Україна. Здоров'я нації = Ukraine. Nation’s Health : наук.-практ. вид. / Укр. ін-т стратег. дослідж. МОЗ України. — Київ : Вид-во "Експерт"— 2021. — №3 (65). — С. 121-126.
Abstract: Мета роботи – дослідити доступність послуг з фізичної реабілітації для пацієнтів Закарпатської області з центральною формою анкілозуючого спондилоартриту та визначити основні проблеми в забезпеченні немедикаментозної складової лікування даної групи пацієнтів. Матеріали та методи. Комплексне соціологічне дослідження проводились на базі КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня ім. А. Новака» ЗОР, під час якого було опитано 24 особи, жителів села та міста чоловічої статі, які хворіють на анкілозуючий спондилоартрит. При виконанні дослідження нами, окрім соціологічного, було використано наступні методи дослідження: бібліосемантичий, статистичний та метод системного підходу і системного аналізу. Результати. Жоден з опитаних пацієнтів за весь час хвороби не приймав участь в групових заняттях для хворих з анкілозуючим спондіолоартритом і, навіть, не інформований чи такі групи існують; не займався фізичною терапією або лікувальною гімнастикою за індивідуальним планом реабілітації, не проходив навчання щодо організації самостійних занять лікувальної гімнастики. Значна частка хворих – 54,2% взагалі не виконують фізичних вправ. 72,7% опитаних використовують інформацію із доступних джерел мережі Інтернет. Інші консультувалися з фітнес-тренером або лікуючим лікарем (ревматологом). 66,7% опитаних відмітили відсутність власне фахівця, з яким можна було б проконсультуватися та 58,3% респондентів відмітили фінансові проблеми в можливості залучення приватно практикуючих фахівців. Висновки. Отримані дані свідчать про абсолютну недоступність для хворих з анкілозуючим спондилоартритом, жителів Закарпатської області, спеціалізованих послуг з фізичної терапії. Визначено групи перешкод в належному забезпеченні нефармакологічного лікування анкілозуючого спондилоартриту в Закарпатській області.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36743
ISSN: 2077-6594
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри наук про здоров’я

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Доступність послуг реаб. спонділоартрит.pdf305.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.