Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36761
Title: Перспективи врегулювання правового статусу криптовалюти в Україні
Other Titles: PROSPECTS FOR SETTLEMENT OF THE LEGAL STATUS OF CRYPTOCURRENCY IN UKRAINE
Authors: Логойда, Володимир Михайлович
Keywords: криптовалюта як об'єкт права в Україні, віртуальні активи, об’єкт цивільних прав, гроші, платіжний засіб, криптовалюта
Issue Date: Apr-2021
Publisher: Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія Право
Citation: Логойда В.М. Перспективи врегулювання правового статусу криптовалюти в Україні. – Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія Право. 2021. Випуск 63. C. 152-157.
Abstract: Стаття присвячена поточному стану та перспективам подальшого законодавчого врегулювання в Україні правового статусу криптовалюти (криптоактивів), насамперед в аспекті необхідності чіткого визначення її місця в системі об’єктів цивільних прав. Автор наголошує, що існуюча на сьогодні як на національному, так і на міжнародному рівні невизначеність щодо правової природи криптовалюти спричиняє прогалини у правовому регулюванні даного феномену, що з одного боку дає можливості для його вільного і прискореного розвитку, але з іншого - створює суттєві правові ризики для учасників відповідних правовідносин. На основі порівняльно-правового аналізу підходів різних країн світу до кваліфікації правової сутності криптовалюти, а також аналізу норм Законів України «Про запобігання корупції», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», прийнятого за основу і підготовлюваного до другого читання парламентом проекту Закону України «Про віртуальні активи» №3637 від 11.06.2020 та позицій національних регуляторів фінансового ринку та ринку цінних паперів автором розглядається в якості дискусійного підхід суб’єктів владних повноважень України до регулювання обігу віртуальних актів і, зокрема, такого їх виду як криптовалюта, в якості нематеріального активу (іншого нематеріального блага). Відзначається суперечність подібної кваліфікації з точки зору традиційних ознак нематеріальних благ (яскраво виражений особистий характер, неможливість існування такого блага у відриві від суб’єкта права без його згоди, відсутність майнового та економічного змісту) суті і господарському призначенню криптовалюти як платіжного засобу, у зв’язку з чим автор робить висновок про доцільність віднесення даного об’єкту цивільних прав до особливої (приватної) форми грошей, для чого пропонує здійснити їх детальнішу цивільно-правову класифікацію з розподілом на фіатні (готівкові, безготівкові, цифрові) і приватні (криптовалюти та електронні гроші).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36761
ISSN: 2307-3322
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.