Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36843
Title: Правовий статус криптовалюти в країнах Азії
Authors: Логойда, Володимир Михайлович
Keywords: криптовалюта як об'єкт права в країнах Азії, віртуальні активи, цифрові активи, об’єкт цивільних прав, гроші, платіжний засіб, криптовалюта
Issue Date: Oct-2021
Publisher: Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія Право
Citation: Логойда В.М. Правовий статус криптовалюти в країнах Азії. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія Право. 2021. Випуск 66. C. 96-102.
Abstract: Стаття присвячена вивченню досвіду правового регулювання юридичного статусу криптовалют та операцій з ними в країнах Азії (крім Китайської Народної Республіки та азійських країн – членів Співдружності Незалежних Держав, оскільки їх автор розглядав у окремих своїх публікаціях). У статті автор, на основі вивчення нормативної бази, адміністративної та судової практики всіх основних країн цієї частини світу, наголошує на різноспрямованих тенденціях врегулювання операцій з криптовалютами в регіоні, коли окремі країни переходять від ліберального підходу до використання криптовалют до їх повної заборони і навпаки. Відзначається, що практично всі країни регіону дають юридичну оцінку платіжній функції криптовалют, використовуючи регуляторні або забороняючі підходи, залежно від обраної політики, що побічно підтверджує їх розуміння правової природи криптовалют насамперед як платіжного засобу. При цьому ці ж країни не тільки категорично розмежовують криптовалюти з фіатними грошима, що їх емітують центральні банки країн, але і переважно уникають офіційного визначення криптовалюти в якості приватних (децентралізованих) готівкових грошей, віддаючи перевагу кваліфікації їх в якості нематеріального активу, віртуального активу, цифрового активу, оборотної цінності і навіть товару чи послуги, що є наразі певним компромісом між політичною доцільністю та економічними реаліями. Автор також відзначає, що для азійського регіону характерними є досить активні спроби врегулювання правового статусу криптовалют саме на законодавчому рівні, а не лише адміністративне чи судове реагування на фактичні правовідносини, хоча прогрес різних країн у даному питанні є неоднаковим. В результаті автор робить висновок про те, що в країнах Азії, що розглядаються у статті, відсутній єдиний погляд як на правову сутність криптовалюти, її кваліфікацію в якості об’єкта цивільних прав, так і на шляхи врегулювання операцій з нею (лібертаріанський підхід, про-криптовалютний підхід, але з детальним державним регулюванням і контролем, або повністю рестриктивна політика у відношенні до криптовалютного ринку).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36843
ISSN: 2307-3322
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.