Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36867
Title: Деякі проблемні питання визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Keywords: 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура, адвокат; адвокатська діяльність; витрати на професійну правничу допомогу; компенсація витрат на правничу допомогу; принцип співмірності; критерії розумності та реальності витрат.
Issue Date: 2020
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Заборовський В.В. Деякі проблемні питання визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2020. Вип. 62. С. 325-331.
Abstract: Дане наукове дослідження присвячене розкриттю проблемних питань, які пов’язані із визна- ченням сутності витрат на професійну правничу допомогу, зокрема, що стосуються порядку визначення їх розміру. Аналізується правозастосовна практика Європейського суду з прав людини щодо критеріїв компенсації витрат на правничу допомогу та Верховного Суду щодо критеріїв співмірності розміру таких витрат. Аргу- ментується позиція, згідно з якою специфіка витрати на професійну правничу допомогу зумовлена тим, що вони виконують як компенсаційну, так і превентивну функції, тож при визначенні розміру компенсації таких витрат необхідно виходити з балансу, який би забезпечив, з одного боку, повну і справедливу компенсацію особі, яка виграла справу понесених нею витрат, а з іншого – доступ до правосуддя взагалі. Задля досягнення поставленої мети, автором були застосовані характерні для правової науки методи. Дослідження проводилося із застосуванням діалектичного методу пізнання правової дійсності, що надав можливість проаналізувати сутність витрат на правову допомогу в ракурсі визначення їх розміру. Викори- стання системно-структурного методу надало можливість визначити загальну структуру роботи, що сприя- ло належному розкриттю завдань дослідження. Застосування діалектичного методу пізнання правової дійс- ності надало можливість дослідити правозастосовну практики судів щодо визначення критеріїв співмірності розміру витрат на професійну правничу допомогу. На підставі проведеного дослідження, автор доходить висновку, що приймаючи рішення про компен- сацію витрат на професійну правничу допомогу суд повинен керуватися принципами справедливості та верховенством права, враховувати критерій розумності (в якісному і кількісному відношенні) та реальності витрат адвокат (фактичності їх понесення), а також виходити з того, що такі витрати повинні бути обґрун- тованими і необхідними у справі.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/36867
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
58.pdf476.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.