Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37044
Title: Поширеність інфікування SARS-CoV-2 серед лікарів-стоматологів державних і приватних структур та чинники, що впливають на ймовірність виникнення у них коронавірусної хвороби
Authors: Горзов, Людмила Федорівна
Гангур, Іван Юрійович
Сорокопуд, Ігор Володимирович
Танасійчук, Павло Миколайович
Keywords: коронавірус, засоби індивідуального захисту, стоматологія, внутрішньолікарняна інфекція, хронічні хвороби
Issue Date: 2021
Publisher: Львівський клінічний вісник
Citation: Горзов Л.Ф. Поширеність інфікування SARS-CoV-2 серед лікарів-стоматологів державних і приватних структур та чинники, що впливають на ймовірність виникнення у них коронавірусної хвороби. / Л.Ф. Горзов, І.Ю. Гангур, І.В. Сорокопуд, П.М. Танасійчук// Львівський клінічний вісник.2021,1(33)-2 (34):26-30.
Abstract: Вступ. На початку січня 2020 року був ідентифікований новий коронавірус. 11 лютого 2020 року ВООЗ присвоїла йому офіційну назву - COVID-19. Критеріями оголошення ВООЗ 30 січня 2020 року Надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я, що має міжнародне значення послужила швидкість і раптовість виникнення хвороби, що «загрожує наслідками для здоров'я населення за межами національних кордонів враженої держави і може вимагати негайних заходів на міжнародному рівні». Оскільки зараження SARS-CoV-2 відбувається під час тісного контакту, то стоматологи знаходяться в групі підвищеного ризику, а тому є потреба у їх інформуванні, щодо чинників, які впливають на виникнення та важкість цієї недуги. Мета. З՚ясувати поширеність інфікування Sars-Cov-2 серед лікарів-стоматологів державних і приватних структур та чинники, що впливають на ймовірність виникнення у них коронавірусної хвороби. Матеріали й методи. Проведено анкетування 50 лікарів-стоматологів. Проведений статистичний аналіз отриманих результатів з метою виявлення кореляції між досліджуваними чинниками та захворюваністю на SARS-CoV-2. Результати. В результаті нашого дослідження встановлено, що 54,00 % опитаних стоматологів не хворіли SARS-CoV-2, 24,00 % не знають чи хворіли ним, а 22,00 % лікарів-стоматологів перехворіли коронавірусною хворобою, що майже у десять разів частіше (у 2,30% населення України діагностовано COVID-19 на момент проведення дослідження ), ніж у загальній популяції населення України. Серед тих, що перехворіли, 72,72% опитаних мали легкий, 18,18% середній та 9,09% важкий перебіг недуги. Серед хронічних хвороб стоматологів в анамнезі переважають аутоімунні (27,00 %), серцево-судинні (27,00 %) ураження та хронічні хвороби легень (9,00 %). Виявлено позитивну кореляцію між важкістю перебігу коронавірусної хвороби та наявністю хронічних недуг. Констатовано негативну кореляцію між показником використання засобів індивідуального захисту та наявністю перенесеної хвороби. Висновки. Стоматологи відносяться до групи ризику зараження на SARS-CoV-2 (22,00 % хворих серед популяції стоматологів проти 2,30% в населенні України). Підтверджено, що наявність хронічних недуг призводить до ускладнення перебігу коронавірусної хвороби. Слід виділити ефективність використання індивідуальних засобів захисту.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37044
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pdf стаття.pdf1.75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.