Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37070
Title: Міфологічні образи та магічні ритуали в українському фольклорі Закарпаття: етнопсихологічний аспект
Other Titles: Mythological images and magic rituals in Ukrainian folklore of Transcarpathia: ethno-psychological aspect.
Authors: Тиховська, Оксана Михайлівна
Keywords: Ключові слова: фольклор Закарпаття, етнопсихологія, архетип, бувальщини, легенди, міфи, повір’я, ритуали, символи, дводушники, демони, духи природи, Keywords: folklore of Transcarpathia, ethno-psychology, archetype, old stories, legends, myths, beliefs, rituals, symbols, two-soul men, demons, nature spirits
Issue Date: May-2021
Publisher: "Рік-У"
Citation: Тиховська О.М. Міфологічні образи та магічні ритуали в українському фольклорі Закарпаття: етнопсихологічний аспект. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук: 10.01.07. Львів, 2021.36 с.
Abstract: У дисертації вперше в українській фольклористиці комплексно проаналізовано міфологічні образи та магічні ритуали українського фольклору Закарпаття в розрізі етнопсихології. На засадах ідей учених міфологічної та психоаналітичної шкіл у фольклористиці вивчено образи язичницьких богів, демонів, дводушників, надприродних істот, персоніфікації стихій, виявлено їхній зв’язок із психологією українців. Різноманітні магічні ритуали розглядаються як метафорична спроба людини відчути себе деміургом, здійснити вплив на природу та власне життя відповідно до законів контагіозної та гомеопатичної магії. У роботі акцентовано на особливостях об’єктивації міфологічних образів у народних повір’ях, міфах, казках, бувальщинах, легендах, замовляннях та календарних піснях Закарпаття.
Type: Text
Publication type: Автореферат
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37070
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української літератури

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Автореферат доктора наук Тиховська.pdf427.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.