Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37117
Title: | Вивчення рівня фізичного здоров’я юнаків низинних районів Закарпаття за метаболічним рівнем аеробного енергозабезпечення |
Authors: | Дуло, Олена Анатоліївна |
Keywords: | фізичне здоров’я, аеробна продуктивність, юнаки, низинний район |
Issue Date: | 20-Mar-2021 |
Publisher: | Матеріали 9 міжнародної стоматологічної конференції студентів та молодих вчених «Актуальні питання сучасної науково-практичної стоматології» |
Citation: | Дуло О.А. Вивчення рівня фізичного здоров’я юнаків низинних районів Закарпаття за метаболічним рівнем аеробного енергозабезпечення /О.А. Дуло// Матеріали 9 міжнародної стоматологічної конференції студентів та молодих вчених «Актуальні питання сучасної науково-практичної стоматології» (20 березня 2021 року). – Ужгород: Видавництво «ФОП Сабов А.М.», 2021. – С. 83-86. |
Abstract: | Результати досліджень свідчать про те, що фізичне здоров’я юнаків низинних районів Закарпаття залежить від соматотипу. Фізичне здоров’я юнаків ендомезоморфного та збалансованого соматотипів нижче “безпечного рівня здоров’я” і відповідає “нижче посередньому” рівню аеробної продуктивності. Натомість фізичне здоров’я юнаків низинних районів мезоморфного, мезоектоморфного та ектоморфного соматотипів відповідає “безпечному рівню здоров’я” за Г.Л. Апанасенком (1999) і “посередньому” рівню аеробної продуктивності за критеріями Я.П. Пярната (1983). Кількісний аналіз рівня фізичного здоров’я у юнаків низинних районів за відносною величиною максимального споживання кисню свідчить про переваги представників мезоектоморфного соматотипу, де переважає м’язевий компонент, а вміст жирового компоненту є незначним. Найнижчий рівень фізичного здоров’я серед представників інших соматотипів зареєстровано в ендомезоморфів, у яких вміст м’язевого і жирового компонентів представлений приблизно в однакових пропорціях. Таким чином, рівень фізичного здоров’я найнижчий виявився у юнаків, соматотип яких характеризується значним вмістом жирового компоненту. |
Type: | Text |
Publication type: | Тези до статті |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37117 |
ISBN: | 978-617-7798-38-4 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tezis-Dulo.pdf | 186.73 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.