Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37119
Title: Особливості порушення функцій в осіб із правопівкульним ішемічним інсультом , ускладненим неглектом із позиції фізичного терапевта
Authors: Дідо, Юрій Михайлович
Дуло, Олена Анатоліївна
Keywords: фізична терапія, неглект, інсульт, ерготерапія
Issue Date: Nov-2018
Publisher: Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Citation: Дідо Ю.М. Особливості порушення функцій в осіб з правопівкульним ішемічним інсультом, ускладненим неглектом із позиції фізичного терапевта /Ю.М. Дідо, О.А. Дуло //Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. – 2018. – №32. – С. 78-85.
Abstract: Аналіз спеціальної науково-методичної літератури свідчить, що Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками гострого порушення мозкового кровообігу, наслідки якого проявляються в розладах мовленнєвої сфери, когнітивних порушень, але основну проблему становлять рухові дисфункції. Мета роботи – визначити та дослідити особливості порушення функцій в осіб із правопівкульним ішемічним інсультом, ускладненим неглектом. Методи дослідження – аналіз науково-методичної літератури, синтез та узагальнення. Результати. За результатами аналізу літератури здійснено спробу оцінити специфічний вплив правопівкульного неглекту на результат фізичної терапії. Так, ураження правої півкулі супроводжується розвитком неусвідомлення та ігнорування свого рухового дефекту, порушенням просторового й інших видів гнозису, а також деяких видів праксису. Для правопівкульного інсульту, окрім рухових порушень, характерні стани, які погіршують прогноз на відновлення пацієнтів, а саме: лівобічний неглект, порушення орієнтації в просторі та часі, зниження уваги, що ускладнює повернення пацієнтів у соціум. Лівостороннє візуально-просторове ігнорування є визнаним прогностичним фактором поганого функціонального результату внаслідок інсульту правого півкулі. Висновки. В останні роки працями багатьох фахівців доведено, що фізична терапія при синдромі неглекту має значний вплив на відновлення функціональності у хворих з інсультом. Проте при всьому різноманітті використовуваних методик відновлення втрачених функцій на сьогодні потрібні додаткові дослідження й добір методів утручання, що викликають тривале поліпшення функціональності в тематичних хворих.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37119
ISSN: 2310-130Х
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
691-Текст статті-1349-1-10-20200127.pdf530.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.