Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37122
Title: Динаміка відновлення функції серцево-судинної системи у юнаків низинних районів Закарпатської області з різним соматотипом і складом маси тіла
Authors: Дуло, Олена Анатоліївна
Ляховець, Лариса Олексіївна
Keywords: фізичне здоров’я, аеробна продуктивність, дозоване фізичне навантаження, юнаки, соматотип, компонентний склад тіла
Issue Date: Feb-2020
Publisher: Priority directions of science development. Abstracts of the 4th International scientific and practical conference. SPC “Sci-conf.com.ua”
Citation: Дуло О.А. Динаміка відновлення функції серцево-судинної системи у юнаків низинних районів Закарпатської області з різним соматотипом і складом маси тіла /О.А. Дуло, Л.О. Ляховець // Priority directions of science development. Abstracts of the 4th International scientific and practical conference. SPC “Sci-conf.com.ua”. Lviv, Ukraine. 2020. P. 89-94.
Abstract: Проведені дослідження засвідчили, що у обстежуваних юнаків динаміка відновлення частоти серцевих скорочень після роботи на велоергометрі, яка підвищила частоту серцевих скорочень до 130-140 уд•хв-1 (в аеробному режимі енергозабезпечення), початок її суттєвого зниження зареєстровано через 30 с після її припинення. Після роботи, що викликала підвищення частоти серцевих скорочень до 180-190 уд•хв-1 (у змішаному режимі енергозабезпечення) початок суттєвого зниження відмічається через 120 с. Виявлено відмінності реакції артеріальних судин на дозовані фізичні навантаження залежно від соматотипу та компонентного складу тіла. Вони характеризуються тим, що при навантаженні інтенсивністю 1 Вт на 1 кг маси тіла у юнаків низинних районів ендомезоморфного та збалансованого соматотипів спостерігається найбільший відсоток осіб із підвищеним діастолічним тиском під час виконання фізичної роботи. Дозована робота на велоергометрі з навантаженням інтенсивністю 2 Вт на 1 кг маси тіла викликала підвищення діастолічного тиску лише у юнаків з високим відносним вмістом жиру та нормальним відносним вмістом м’язів. Тобто, перевага жирового компоненту та відносне зменшення м’язового компоненту у соматотипі та компонентному складі тіла юнаків низинних районів викликала негативну реакцію судин, а саме підвищення діастолічного тиску вище вихідного рівня.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37122
ISBN: 978-966-8219-26-9
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дуло, Тези.pdf193.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.