Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37123
Title: Культурно-світоглядні орієтири та мистецькі уподобання Яцка Остапчука кінця ХІХ-початку ХХ століття
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Малець, О.О.
Олійник, В.В.
Keywords: національне самовизначення, український рух, радикальна партія, національно-культурне відродження, інтелігенція, народовство, москвофільство
Issue Date: 2020
Publisher: Закрпатська академія мистецтв
Citation: Вісник Закарпатської академії мистецтв. Голов. ред. Приймич Михайло. Збірник наукових праць. Випуск 14, 2020. -298 с.
Series/Report no.: Випуск 14;УДК17.023.36:140.8:7011Остапчук"189/191"
Abstract: У статті досліджено формування світоглядних орієнтирів та громадсько-політичну діяльність Я.Остапчука в контексті політичних процесів у Східній Галичині наприкінці ХІХ століття. Його активна громадсько-політична діяльність припала на час зародження українського національного руху в Галичині наприкінці XIX - на початку XX століття. Я. Остапчук залишив після себе колосальний за важливістю спадок як громадсько-політичний діяч, що мав неабиякий вплив на процес формування світоглядних орієнтацій українців Галичини і Закарпаття.
Description: Завдяки невтомній праці та невсипущій енергії Остапчук став одним із визначних діячів українського національного руху, провідним практиком боротьби за національні і соціально-економічні права українців, державність і соборність України. Мета і зміст життя цього громадсько-політичного діяча полягали в тому, щоб прислужитись пробудженню національної свідомості краян. Високі вимоги до себе великою мірою пробуджували і честолюбні наміри. У своїй діяльності він розв'язував такі важливі національні проблеми, як формування національної самосвідомості, захист національних інтересів, створення конституцій громадянського суспільства, які сьогодні, після тридцяти років незалежності, залишаються надзвичайно актуальними.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37123
ISSN: 2520-6419
Appears in Collections:Методичні рекомендації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ерделі 20.docx45.81 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.