Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37145
Title: Порівняльна характеристика аеробної та анаеробної продуктивності у дівчат низинних і гірських районів Закарпатської області залежно від компонентного складу тіла
Authors: Дуло, Олена Анатоліївна
Keywords: аеробна продуктивність, анаеробна продуктивність, фізичне здоров'я, жир, скелетні м’язи
Issue Date: Jul-2019
Publisher: EXPERIMENTAL AND CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY
Citation: Дуло О.А. Порівняльна характеристика аеробної та анаеробної продуктивності у дівчат низинних і гірських районів Закарпатської області залежно від компонентного складу тіла /О.А. Дуло// EXPERIMENTAL AND CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. – 2019. - № 2(86). – С.51 – 58.
Abstract: Як свідчать результати досліджень, фізичне здоров’я дівчат – жительок Закарпатської області залежить від компонентного складу тіла. Відмінний рівень аеробної продуктивності спостерігається у дівчат гір- ських районів, які мають недостатню масу тіла з нормальним відносним вмістом жиру та високим відносним вмістом скелетних м’язів, при нормальному рівні вісцерального жиру, і, як наслідок, рівень фізичного здоров’я перевищує «критичний рівень» за Г.Л. Апанасенком [2] і відповідає «відмінному» за критеріями Я.П. Пярната [15]. Виконання фізичних навантажень у аеробному та анаеробному режимі потребує енергії, нагромадженої у м’язах, наявність жирового компонента у представників жіночої статі в гірській місцевості (за умов гіпоксії) є певним баластом, позаяк існує потреба у збільшенні об’єму кисню для процесів окиснення жиру і, як наслідок, у дівчат зі збільшенням відносного вмісту жиру не тільки знижується кількість максимального споживання кисню, а й знижується потужність анаеробних алактатних і лактатних процесів енергозабезпечення організму, а також кількість виконаної максимальної зовнішньої механічної роботи за 1 хв, яка є показником анаеробної (лактатної) продуктивності організму. Відмінний рівень аеробної продуктивності спостерігається у дівчат низинних районів, які мають нормальну масу тіла з високим відносним вмістом жиру та нормальним відносним вмістом скелетних м’язів при нормальному рівні вісцерального жиру. Наявність жиру в осіб жіночої статі низинних районів забезпечує енергією роботу м’язів, що сприяє кращому розвитку м’язевої системи. Високий рівень енергозабезпечення за рахунок високого відносного вмісту жиру обумовлює відмінний рівень фізичного здоров’я дівчат – жительок низинних районів Закарпаття.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37145
ISSN: p -1609-6371 e - 2415-3176
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
86.02.051.pdf927.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.