Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37200
Title: Правовий статус криптовалюти в країнах Латинської Америки
Other Titles: LEGAL STATUS OF CRYPTOCURRENCY IN LATIN AMERICA
Authors: Логойда, Володимир Михайлович
Keywords: криптовалюта як об'єкт права в Латинській Америці, віртуальні активи, цифрові активи, об’єкт цивільних прав, гроші, платіжний засіб, криптовалюта
Issue Date: Oct-2021
Publisher: VISEGRAD JOURNAL ON HUMAN RIGHTS
Citation: Логойда В.М. Правовий статус криптовалюти в країнах Латинської Америки. Visegrad Journal om Human Rights. 2021. №4. С. 121-128.
Abstract: Стаття присвячена вивченню досвіду правового регулювання юридичного статусу криптовалют в країнах Латинської Америки. У статті автор досліджує діючі законодавчі акти країн регіону та основні наявні законопроектні пропозиції щодо статусу та обігу криптовалют, а також адміністративну та, частково, судову практику в питаннях кваліфікації криптовалюти як об’єкта цивільних прав. Окремо досліджується перший у світі загальнонаціональний експеримент щодо визнання біткоїна законним платіжним засобом, який запроваджено владою Сальвадору, та його потенційний вплив на подальшу юридичну кваліфікацію криптовалюти в інших країнах світу в якості іноземної валюти. Відзначається, що практично всі решта країн регіону дають юридичну оцінку платіжній функції криптовалют, використовуючи регуляторні або забороняючі підходи, залежно від обраної політики, що побічно підтверджує їх розуміння правової природи криптовалют насамперед як платіжного засобу. При цьому ці ж країни не тільки категорично розмежовують криптовалюти з національними чи іноземними фіатними грошима, але і переважно уникають офіційного визначення криптовалюти в якості приватних (децентралізованих) готівкових грошей, віддаючи перевагу кваліфікації їх в якості нематеріального активу, віртуального активу, монетарної цінності, квазі-грошей і навіть товару, що є наразі показником неготовності центральних банків цих країн поступитися ринковою владою у сфері фінансів. Автор також зауважує, що лише одна країна регіону (Болівія) запровадила повністю рестрикційну політику щодо криптовалют, тоді як більшіть країн намагається знайти оптимальну форму правового регулювання даного інноваційного явища, хоча причини такого ліберального підходу є різними – від демократичного устрою суспільного життя в тій чи іншій країні до пошуку способів обходу міжнародних фінансових санкцій або спрощення трудовим мігрантам доступу до фінансових послуг для переказу заробітків додому з-за кордону. В цілому автор робить висновок, що криптовалюти в країнах досліджуваного регіону переважно є легальним активом, а загальною тенденцією державної політики країн Латинської Америки у відношенні до криптовалют є поступове законодавче врегулювання їх статусу і обігу на основі порівняно ліберального підходу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37200
ISSN: 1339-7915
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Visegrad Journal on Human Rights №4-2021 (Volodymyr M. Lohoyda).pdf798.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.