Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37246
Title: Поняття та сутність юридичного конфлікту у сфері медичної діяльності
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Нечипорук, Любов Дмитрівна
Горват, Тетяна Дмитрівна
Keywords: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право, юридичний конфлікт; медична діяльність; учасники медичних правовідносин; захист прав пацієнтів.
Issue Date: 2021
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Заборовський В.В., Нечипорук Л.Д., Горват Т.Д. Поняття та сутність юридичного конфлікту у сфері медичної діяльності. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2021. Вип. 63. С. 136-140.
Abstract: медичної діяльності Дане наукове дослідження присвячене розкриттю проблемних питань, які пов’язані із вивченням право- вої природи юридичних конфліктів між суб’єктами медичних правовідносин насамперед задля попереджен- ня виникнення конфліктних ситуацій, або ж на пом’якшення їх наслідків та їх припинення. В рамках даної статті було здійснено теоретико-прикладне дослідження щодо з’ясування сутності понят- тя «юридичний конфлікт», в тому числі й у контексті здійснення медичної діяльності, а також розкрито сут- ність таких конфліктних ситуацій та проаналізовано специфічні їх ознаки. Аргументується позиція, згідно з якою виникнення юридичного конфлікту в аспекті здійснення медичної діяльності є основою для захисту прав учасників медичних правовідносин, враховуючи насамперед те, що медична діяльність нерозривна пов’язана з достатньо великою кількістю потенційних підстав для того, щоб пацієнти залишилися незадово- леними наданням медичної допомоги, незважаючи на постійне удосконалення як методики лікування, так і на використання новітніх засобів лікування. Задля досягнення поставленої мети, авторами були застосовані характерні для правової науки методи. Дослідження проводилося із застосуванням діалектичного методу пізнання правової дійсності, що надав можливість проаналізувати сутність юридичних конфліктів у сфері здійснення медичної діяльності, тоді як використання системно-структурного методу надало можливість визначити загальну структуру роботи, що сприяло належному розкриттю завдань дослідження. На підставі проведеного дослідження, автори доходить висновку, що юридичний конфлікт в аспекті здійснення медичної діяльності являє собою динамічний процес, існування якого передбачає необхід- ність дослідження передумов його виникнення, сутності самої конфліктної ситуації та змісту такого конфлікту, задля попередження можливості їх виникнення або ж пом’якшення можливих їх негативних наслідків.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37246
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.