Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37395
Title: Критерії, показники та рівні виробничо-технологічної готовності бакалаврів харчових технологій
Other Titles: Criteria, indicators and levels of production and technological readyness Of bachelors of food technologies
Authors: Джога, О. В.
Keywords: виробничо-технологічна готовність, критерій, показник, рівень, харчові технології, дослідження
Issue Date: 2021
Publisher: Говерла
Citation: Джога, О. В. Критерії, показники та рівні виробничо-технологічної готовності бакалаврів харчових технологій [Текст] / О. В. Джога // Науковий вісник Ужгородського університету : збірник наукових праць; серія: Педагогіка. Соціальна робота / гол. ред. І. Кузьма. – Ужгород : Говерла, 2021. – Вип. 1 (48). – С. 116–121. – Бібліогр.: с. 120 (9 назв). – Рез. укр., англ.
Series/Report no.: Педагогіка. Соціальна робота;
Abstract: Анотація. У статті здійснено аналіз виробничо-технологічної готовності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій, розкрито сутність та окреслено основні характеристики критеріїв, показників та рівнів виробничо-технологічної готовності бакалаврів харчових технологій. Мета статті полягає в обґрунтуванні критеріїв, показників та характеристиці рівнів для діагностування вихідного рівня виробничо-технологічної готовості та проведення в подальшому дослідно-експериментальної роботи. Досягнення мети передбачало використання таких методів: аналіз, порівняння, систематизація та узагальнення нормативних документів, філософських, психолого-педагогічних та методичних джерел з теми дослідження, аналіз структури підготов- ки студентів за спеціальністю 015.21 Професійна освіта (Харчові технології) для розкриття сутності ключо- вих понять та розробки системи критеріїв, показників та рівнів виробничо-технологічної готовності бакалав- рів професійної освіти з харчових технологій. Застосування комплексу методів дозволило охарактеризувати виробничо-технологічну готовність бакалаврів харчових технологій сформованістю показників відповідних критеріїв (мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісний, рефлексивний) за такими рівнями: високий, се- редній, низький. Обґрунтовані критерії, показники та охарактеризовані рівні використано для проведення дослідно-експериментальної роботи, зокрема діагностування вихідного рівня виробничо-технологічної го- товості. Ключові слова: виробничо-технологічна готовність; критерій; показник; рівень; харчові технології; до- слідження.
Abstract. The article analyses the production and technological readiness of bachelors of vocational education in food technology, reveals the essence and outlines the main characteristics of the criteria, indicators and levels of production and technological readiness of bachelors of food technology. The purpose of the article is to substantiate the criteria, indicators and characteristics of the levels for diagnosing the initial level of production and technological readiness and further research and experimental work. The content of education embodies the desired result, a list of requirements for a graduate of an educational institution and provides for the receipt of educational information that, in aggregate, provides the potential for assimilating the knowledge system, mastering the system of skills and abilities, and forming worldview, civic and professionally signifi cant personal qualities. Deep socio-economic, industrial and technological transformations taking place in Ukraine require new approaches to the system of training specialists in various industries and the search for new eff ective forms of organizing the educational process. To analyze the state of production and technological training of bachelors in the fi eld of food technologies in pedagogical institutions of higher education, the general theoretical provisions of vocational education are considered, which form the basis for the selection of the content and organization of production and technological training. Achieving the goal involved the use of the following methods: analysis, comparison, systematization and generalization of normative documents, philosophical, psychological, pedagogical and methodological sources on the research topic, analysis of the structure of students in specialty 015.21 Vocational education (Food Technology) criteria, indicators and levels of production and technological readiness of bachelors of professional education in food technology. The use of a set of methods allowed to characterize the production and technological readiness of bachelors of food technology by the formation of indicators of relevant criteria (motivational-value, cognitive, activity, refl exive) at the following levels: high, medium, low. Substantiated criteria, indicators and characterized levels were used for research and experimental work, in particular, diagnosing the initial level of production and technological readiness. Key words: production and technological readiness; criterion; indicator; level; food technologies; research.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37395
ISSN: 2524-0609
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Педагогіка. Соціальна робота Випуск 1 (48) - 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ.pdf583.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.