Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37441
Title: Яцко Остапчук як громадсько-політичний діяч Східної Галичини кінця ХХ ст.
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Keywords: національне самовизначення, український рух, радикальна партія, національно-культурне відродження, інтелігенція, народовство, москвофільство.
Issue Date: 2020
Publisher: Мiжвузiвський збiрник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогiчного унiверситету iменi Iвана ФранкаВидавничий дім «Гельветика»
Citation: Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 27. Том 6. – 178 с.Збірник індексується в міжнародній базі даних Index Copernicus International Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2020 © Пантюк М.П., Душний А.І., Зимомря І.М., 2020
Series/Report no.: ВИПУСК 27. ТОМ 6;
Abstract: У статті досліджено громадсько-політичну діяльність Я. Остапчука в контексті політичних процесів у Східній Галичині наприкінці XIX ст. Його активна громадсько-політична діяльність припала на час зародження українського національного руху в Галичині наприкінці XIX – на початку XX ст.Я. Остапчук залишив після себе колосальний за важливістю спадок як громадсько-політичний діяч, що мав неабиякий вплив на процес формування світоглядних орієнтацій українців Галичини і Закарпаття. Завдяки не-втомній праці та невсипущій енергії він став одним із визначних діячів українського національного руху, провідним практиком боротьби за національні та соціально-економічні права українців, державність і соборність України. Мета і зміст життя цього громадсько-політичного діяча полягали у служінні пробудженню національної свідомості краян. Високі вимоги до себе великою мірою пробуджували і честолюбні наміри. У своїй діяльності він розв’язував такі важливі національні проблеми, як формування національної самосвідомості, захист національних інтересів, створення конституцій громадянського суспільства, які сьогодні, після п’ятнадцяти років незалежності, залишаються надзвичайно актуальними.
Description: Наукова новизна полягає у тому, що вперше в українській історіографії досліджено громадсько-політичну діяльність відомого політика, просвітянина Я. Остапчука на тлі суспільних процесів у Галичині. У статті охарактеризовано діяльність Я. Остапчука в національному русі галичан наприкінці XIX – на початку XX ст.Досліджуються проблеми діяльності Русько-Української радикальної партії на ниві національного самовиз-начення українського народу. РУРП виховувала в масах почуття всеукраїнської національної єдності. Вона робила все, щоб вивести їх з-під впливу москвофілів і залучити на бік українського національного руху
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37441
ISSN: 2308-4855 (Print)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27-6_2020(1).pdf2.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.