Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37442
Title: ФІЛОСОФСЬКО-СВІТОГЛЯДНІ ОРІЄНТИРИ В ТВОРЧОСТІ ОЛЕКСАНДРА ДУХНОВИЧА
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Keywords: філософія, світогляд, педагогіка, просвітитель, інтелігенція, самосвідомість, єдність, спадщина, виховання
Issue Date: 2019
Publisher: Мукачівський державний університет,
Citation: Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія «Педагогіка та психологія»Мукачево : МДУ, 2019. Вип. 2(10) Ч.2.
Series/Report no.: Випуск 2 (10)/2;
Abstract: У статті розглядається багатогранна діяльність О. Духновича як вченого, просвітителя, філософа, суспільно-політичного діяча на ниві розвитку освіти, науки і культури, захисту національних інтересів народу; його твори були своєрідним одкровенням у задушливій атмосфері денаціоналізаторської політики австрійських властей середини ХІХ ст. в тодішній Підкарпатській Русі. Авторами проаналізовано філософський аспект творчості О. Духновича, що сприяла вихованню інтелігенції, піднімала національну самосвідомість закарпатських русинів-українців, плекала ідею слов’янської єдності. З’ясовано, що філософсько-педагогічна спадщина будителя є невичерпним джерелом знань для становлення світогляду та патріотичного виховання в контексті інноваційних тенденцій сьогодення. Ключові слова: філософія, світогляд, педагогіка, просвітитель, інтелігенція, самосвідомість, єдність, спадщина, виховання.
Description: Громадсько-політичне і культурне життя на Закарпатті у першій половині ХІХ століття набирало різних форм і мало різні цілі. Одна частина інтелігенції – це О. Духнович, І. Орлай, І. Раковський, Ю. Гуца-Венелін – орієнтувалися на Росію, вбачаючи в ній єдиного захисника інтересів поневолених слов’янських народів Австрії, в тому числі і русинів Закарпаття . Вони відстоювали ідею, висунуту Й. Домбровським, Й. Юнгманом, П. Шафариком, об’єднатися усім слов’янським народам під гілкою «могутнього старого дуба Росії». Об’єднання під скіпетром Росії вони розглядали не як політичний акт, не як утворення єдиної держави, а скоріше як процес філософсько-культурного єднання слов’ян «літературної вільної слов’янської держави»
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37442
ISSN: 2413-3329 (Print) : 2520-6788 (Online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.