Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37480
Title: ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ПРОТОКОЛІ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ
Authors: Стецик, Марія Олегівна
Кривцова, Марина Валеріївна
Костенко, Світлана Борисівна
Keywords: антибактеріальна терапія, захворювання тканин пародонта, антибіотикорезистентність, антибіотикочутливість
Issue Date: 24-Mar-2021
Citation: Стецик М.О. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ПРОТОКОЛІ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ /М.О. Стецик, С.Б. Костенко, М.В. Кривцова// «Інноваційні технології в сучасній стоматології» під час проведення Х стоматологічного форуму «Медвін: Стоматологія 2021» : Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю (24-26 березня 2021 року). – Івано-Франківськ, 2021. – С. 143-146.
Abstract: На підставі численних клінічних та мікробіологічних досліджень виокремлено основні антибактеріальні препарати, які впливають на пародонтопатогенні мікроорганізми та достовірно знижують мікробну контамінацію пародонтальних кишень, визначено їхнє дозування і кратність введення для досягнення клінічної ефективності, що сприяє зниженню інтенсивності запальних явищ в тканинах пародонта. Необхідно зазначити, що лише «незв’язані» антимікробні засоби можуть проникати в тканини пародонта, що і пояснює ефективність обраних фармакологічних груп антибактеріальних препаратів, доприкладу, зв’язаність з білками крові у пеніциліну, тетрацикліну, доксицикліну, лінкоміцину, кліндаміцину, азитроміцину, кларитроміцину, еритроміцину варіює від 80 до 96%, а, в свою чергу у ципрофлоксацину, амоксициліну та метронідазолу – менше 25%, відповідно з цього випливає, що найбільш ефективними при захворюваннях тканин пародонта є використання препаратів вище згаданих груп (амоксициліну та ципрофлоксацину, як варіант у наступних комбінаціях: амоксицилін+клавуланова к-та та ципрофлоксацин+тинідазол). Застосування протоколу підбору персоніфікованої мікробіологічно орієнтованої антибактеріальної терапії є найбільш пріоритетним завданням в пародонтології, яке, в свою чергу, дозволяє підвищити ефективність даного виду лікування з 73% до 94-97%.
Description: На підставі численних клінічних та мікробіологічних досліджень виокремлено основні антибактеріальні препарати, які впливають на пародонтопатогенні мікроорганізми та достовірно знижують мікробну контамінацію пародонтальних кишень, визначено їхнє дозування і кратність введення для досягнення клінічної ефективності, що сприяє зниженню інтенсивності запальних явищ в тканинах пародонта. Необхідно зазначити, що лише «незв’язані» антимікробні засоби можуть проникати в тканини пародонта, що і пояснює ефективність обраних фармакологічних груп антибактеріальних препаратів, доприкладу, зв’язаність з білками крові у пеніциліну, тетрацикліну, доксицикліну, лінкоміцину, кліндаміцину, азитроміцину, кларитроміцину, еритроміцину варіює від 80 до 96%, а, в свою чергу у ципрофлоксацину, амоксициліну та метронідазолу – менше 25%, відповідно з цього випливає, що найбільш ефективними при захворюваннях тканин пародонта є використання препаратів вище згаданих груп (амоксициліну та ципрофлоксацину, як варіант у наступних комбінаціях: амоксицилін+клавуланова к-та та ципрофлоксацин+тинідазол). Застосування протоколу підбору персоніфікованої мікробіологічно орієнтованої антибактеріальної терапії є найбільш пріоритетним завданням в пародонтології, яке, в свою чергу, дозволяє підвищити ефективність даного виду лікування з 73% до 94-97%.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37480
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ортопедичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конференція І-Ф 2021.pdf136.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.