Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37500
Title: АНАЛІЗ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ АД'ЮВАНТНОЇ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ В ПРОЦЕСІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ПАРОДОНТОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ
Authors: Стецик, Марія Олегівна
Костенко, Світлана Борисівна
Пирчак, Ілля Дьордьович
Дунець, Роман Орестович
Чобей, Андрій Степанович
Пензелик, Ірина Василівна
Keywords: пародонт, глибина пародонтального зондування, пародонтальна терапія, антибіотики, індекс кровоточивості
Issue Date: 1-Jun-2021
Citation: Стецик М.О. АНАЛІЗ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ АД'ЮВАНТНОЇ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ В ПРОЦЕСІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ПАРОДОНТОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ /М.О. Стецик, С.Б. Костенко, І.В. Пензелик, І.Д. Пирчак, Р.О. Дунець, А.С. Чобей//Вісник Вінницького національного медичного університету. - №2. – Т. 25. – 2021. – С. 287-295.
Abstract: Враховуючи велику сукупність факторів, що впливають на успішність результатів і термін лікування пацієнтів із захворюваннями пародонта, а також різні рівні кореляції даних чинників, доцільним є поглиблене дослідження питання використання ад'ювантоної антибіотикотерапії в процесі комплексного лікування хворих з патологією тканин пародонта, що і стало метою нашої роботи. Для перевірки ефективності застосування ад'ювантної антибіотикотерапії в ході комплексного лікування патології пародонту із первинної досліджуваної категорії пацієнтів було сформовано відповідні чотири групи загальною кількістю 240 осіб: група призначення антибіотиків без визначення антибіотикочутливості, група призначення антибіотиків за даними експрес-діагностики, група призначення антибіотиків за даними деталізованого аналізу антибіотикочутливості та група призначення амоксиклаву та ципрофлоксацину. В якості досліджуваних параметрів були обрані індекс кровоточивості та глибина пародонтального зондування. Математично-статистичну обробку даних було проведено з використанням прикладного програмного забезпечення STATISTICA 6.0. За даними мета-аналізу ефективності провадження протимікробної та субантимікробної антибіотикотерапії в якості ад'ювантного підходу до лікування патології пародонту, було встановлено, що застосування середників широкого спектру дії та цільових антианаеробних препаратів сприяло більш вираженому покращенню показників клінічного прикріплення та зниженню рівнів глибини пародонтального зондування. Таким чином, антибактеріальний супровід активної фази протоколу пародонтальної терапії сприяє клінічно вираженій редукції основних симптомів, пов'язаних із впливом відповідних асоціацій пародонтопатогенів, зменшенню фактичної кількості таких та порушенню балансу їх кількісних співвідношень у структурі біоплівки, як специфічного фактору патологічного впливу. Зменшення обсягу повторних ятрогенних втручань хірургічного та консервативного характеру за рахунок раннього застосування антибактеріальних середників також сприяє зростанню показника витратоефективності, оскільки менша сукупна кількість маніпуляцій сприяє досягнення відповідного цільового ефекту.
Description: Враховуючи велику сукупність факторів, що впливають на успішність результатів і термін лікування пацієнтів із захворюваннями пародонта, а також різні рівні кореляції даних чинників, доцільним є поглиблене дослідження питання використання ад'ювантоної антибіотикотерапії в процесі комплексного лікування хворих з патологією тканин пародонта, що і стало метою нашої роботи. Для перевірки ефективності застосування ад'ювантної антибіотикотерапії в ході комплексного лікування патології пародонту із первинної досліджуваної категорії пацієнтів було сформовано відповідні чотири групи загальною кількістю 240 осіб: група призначення антибіотиків без визначення антибіотикочутливості, група призначення антибіотиків за даними експрес-діагностики, група призначення антибіотиків за даними деталізованого аналізу антибіотикочутливості та група призначення амоксиклаву та ципрофлоксацину. В якості досліджуваних параметрів були обрані індекс кровоточивості та глибина пародонтального зондування. Математично-статистичну обробку даних було проведено з використанням прикладного програмного забезпечення STATISTICA 6.0. За даними мета-аналізу ефективності провадження протимікробної та субантимікробної антибіотикотерапії в якості ад'ювантного підходу до лікування патології пародонту, було встановлено, що застосування середників широкого спектру дії та цільових антианаеробних препаратів сприяло більш вираженому покращенню показників клінічного прикріплення та зниженню рівнів глибини пародонтального зондування. Таким чином, антибактеріальний супровід активної фази протоколу пародонтальної терапії сприяє клінічно вираженій редукції основних симптомів, пов'язаних із впливом відповідних асоціацій пародонтопатогенів, зменшенню фактичної кількості таких та порушенню балансу їх кількісних співвідношень у структурі біоплівки, як специфічного фактору патологічного впливу. Зменшення обсягу повторних ятрогенних втручань хірургічного та консервативного характеру за рахунок раннього застосування антибактеріальних середників також сприяє зростанню показника витратоефективності, оскільки менша сукупна кількість маніпуляцій сприяє досягнення відповідного цільового ефекту.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37500
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ортопедичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник Вінницького НМУ.pdf323.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.